Acasa BusinessEconomic România vrea majorarea bugetului UE

România vrea majorarea bugetului UE

scris de M.A.
2 afisari

România a semnat marţi, alături de alte nouă state membre şi Croaţia, o declaraţie comună prin care îşi exprimă sprijinul pentru propunerea Comisiei Europene de majorare a bugetului UE pentru 2013, creştere contestată de ţările bogate.

bancnote euroDeclaraţia comună – semnată de România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Slovacia, plus Croaţia, care ar urma să adere la UE în 2013 – a fost prezentată marţi în cadrul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe (ECOFIN) la Bruxelles, care au avut o primă discuţie despre propunerea CE de majorare a cheltuielilor pentru anul viitor.

Comisia Europeană a prezentat în aprilie un proiect de buget de 138 de miliarde de euro pentru 2013, în creştere cu 9 miliarde de euro (+6,8%) faţă de propunerea iniţială. „Proiectul de buget al UE pentru 2013 prevede creşterea nivelului plăţilor în cadrul politicii de coeziune. Noi susţinem această creştere justificată şi extrem de necesară. Trebuie să evităm situaţia ca rambursările cheltuielilor deja făcute de către beneficiari să fie amânate sau plătite doar parţial. Acest lucru ar submina încrederea cetăţenilor şi a companiilor”, se arată în declaraţia comună a cărei copie a fost obţinută de Agerpres.

Iniţiativa celor 11 ţări a fost susţinută de Italia, Grecia, Belgia, Cehia, Slovenia şi Irlanda, potrivit unor surse comunitare. În schimb, principalele ţări contributoare la bugetul UE, printre care Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Finlanda şi Austria, se opun oricărei majorări a bugetului UE în perioadă de criză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult