Acasa BusinessEconomic Romanii au indatorat Romania, nu bancile, declara Isarescu

Romanii au indatorat Romania, nu bancile, declara Isarescu

scris de Ziua Veche
3 afisari

Datoria publică, inclusiv datoria BNR, „este manageriabilă”, iar rezervele valutare sunt chiar excedentare, dacă se elimină rolul lor de asigurarea a credibilităţii externe, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.


El a mai arătat că din totalul datoriei externe de la 31 octombrie, de 89 de miliarde euro, 17,6 miliarde euro sunt împrumuturi pe termen scurt, iar 71,6 miliarde euro pe termen mediu şi lung, aproximativ 40 de miliarde euro fiind împrumturi ale sectorului real.

„Grosul datoriei externe este în sectorul real, iar cea mai mare parte este către sectorul neproductiv. Vreo 5 miliarde euro în magazinele de tip supermarket. Au fost utile, puteau fi evitate? Deschid doar o discuţie. 70% din datoria privată este în sectorul neproductiv”, a spus Isărescu.

Potrivit oficialului BNR, din datoria externă 18,5 miliarde de euro sunt datorie publică, din care 1,2 miliarde euro pe termen scurt şi 17,3 miliarde euro pe termen lung. La datoria publică se adaugă şi 9 miliarde de euro bani atraşi de BNR prin împrumutul de la FMI, de tip swap.

Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale care au atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de finanţare,

„3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică (… ) Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit (…), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrmutat românii”, a spus Isărescu, citat de Mediafax, la seminarul „Forumul bancar” organizat de FinMedia la BNR.

El a spus că din cele 22 de miliarde euro atrase din străinătate de băncile comerciale majoritatea sumelor a fost dirijată către creditare.

„Băncile au active externe de 2 miliarde de euro şi active interne de 50 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte băncile şi-au făcut datoria pe plan intern, au luat economisirile temporar disponibile şi le-au plasat în active şi din pasive externe de 22 de miliarde de euro au dat credite, în principal (…) deci băncile din România ar fi vinovate, ca să folosesc cuvântul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de mililarde euro total datorie externă”, a continuat şeful BNR

El a punctat că 4,5 milioane de persoane au luat credite în ultimii ani, ceea ce înseamnă jumătate din populaţia activă.

0 comentariu

Europeanuul 04-11-2010 - 15:37

Don Prof Isarescu da vina pe trancanisti de parca deprecierea leului n-ar avea nimic comun cu cresterea preturilor la marfurile de pe rafturile supermarketurilor si a produselor din import.

Geniul Carpatilor vinde gogosi umpluti cu aer rece, asa l-or invatat comunistii la scoala aia speciala de „externe”: cand faci cate o boacana, sau cand calci prin strachini, dai vina repede pe dusmani, fie ei si imaginari. Asta da genialitate! Mai un pic si „trancanistii” vor fi etichetati direct dusmani ai boborului:)

Tot inainte, Sunteti tari!

DJ KHAN 04-11-2010 - 21:53

studiaza cu atentie evolutia indicatoriilor macroeconomici. That’s it!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult