Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat luni, că datele provizorii indică o scădere cu 8,35% a numărului de locuinţe finalizate în România, în primele nouă luni din 2012.
Datele prezentat de INS arată că numărul construcţiilor finalizate în România, în primele nouă luni din 2012, a scăzut cu 8,35% comparativ cu perioada similară din anul anterior, de la 29.084 locuinţe la 26.654, cele mai multe dintre acestea realizate din fonduri private, deşi numărul acestora a consemnat o diminuare. Potrivit INS, pe medii de rezidenţă, în perioada analizată, s-a înregistrat o creştere a ponderii locuinţelor terminate în mediul rural, cu 56,7%.
Totodată, în funcţie de finanţare, în trimestrul al treilea din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din 2011, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 2.358 locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fonduri publice s-a diminuat cu 72 locuinţe. Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o scădere a numărului locuinţelor terminate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-966 locuinţe), Centru (-827 locuinţe), Sud-Est (-412 locuinţe), Nord-Vest (-290 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (-226 locuinţe), Sud-Muntenia (-71 locuinţe) şi Vest (-50 locuinţe).
La polul opus, singura creştere s-a consemnat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+412 locuinţe). Datele INS arată faptul că numai în trimestrul III din 2012 au fost date în folosinţă 10.588 locuinţe, în scădere cu 690 locuinţe, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. În intervalul analizat, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul rural (60%), în timp ce repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de trimestrul III 2011, în trimestrul III 2012, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fondurile private cu 744 locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fondurile publice a crescut cu 54 locuinţe.
În funcţie de profilul regional, există o tendinţă de scădere a numărului locuinţelor terminate, per total, cu 690 locuinţe, scădere reflectată în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-456 locuinţe), Centru (-342 locuinţe), Sud-Est (-265 locuinţe), Vest (-70 locuinţe) şi Sud-Muntenia (-63 locuinţe). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+351 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (+80 locuinţe ) şi Nord-Vest (+75 locuinţe).
1 comentariu
Articolul pare neterminat. Preluati datele INS, dar nu dati si raspunsul la intrebarea din titlu (versiunea dvs.).
Versiunea mea de raspuns:
1. populatia Ro este in scadere (natalitate scazuta plus emigrare), deci scade si cererea.
2. bancile nu mai acorda credite iar puterea de cumparare a romanului de rand tinde catre zero, deci chiar daca exista cerere, fara acoperire in bani constructorii raman cu casele nevandute.
3. deja exista o oferta mare de imobile in executare silita, oferta care creste din luna in luna.
Comments are closed.