Acasa BusinessEconomic Rusia pregăteşte un embargo pentru vinurile din R Moldova

Rusia pregăteşte un embargo pentru vinurile din R Moldova

scris de M.A.
23 afisari

Rusia ar putea impune marţi un embargo asupra livrărilor de producţie alcoolică din Republica Moldova, a declarat pentru Interfax medicul sanitar şef de la Moscova, Ghennadi Onişcenko.

Rusia pregăteşte un embargo pentru vinurile din R Moldova

Rusia pregăteşte un embargo pentru vinurile din R Moldova (foto: jurnal.md)

‘Avem motive serioase pentru a ne îngrijora de calitatea producţiei vinicole moldoveneşti. Marţi, spre sfârşitul zilei vom lua o decizie definitivă. Eu nu exclud că marţi vom anunţa sistarea livrărilor’, a declarat Onişcenko.

Solicitat de Agerpres, ministrul agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, a refuzat să comenteze aceste declaraţii, dar anterior el declara că vor fi depuse toate eforturile pentru a nu fi blocat exportul de vin în Rusia.

Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor a anunţat încă de săptămâna trecută că are pretenţii asupra calităţii vinurilor moldoveneşti. Acest anunţ a fost făcut la scurt timp după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE va afecta relaţiile comerciale existente între Republica Moldova şi Rusia.

Analiştii de la Chişinău consideră că Rusia va întreprinde mai multe măsuri pentru a încerca să compromită parcursul european al Republicii Moldova şi să o menţină în sfera sa de influenţă.

Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

1 comentariu

andii 10-09-2013 - 17:27

ROMANIA sa importe vin din Republica Moldova. Vinul moldovenesc este de calitate buna.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult