Acasa BusinessEconomic Rusia şi Uniunea Economică Eurasiatică

Rusia şi Uniunea Economică Eurasiatică

scris de M.A.B.
2 afisari

Vladimir Putin a anunțat că a promulgat legea privind ratificarea tratatului referitor la instituirea Uniunii Economice Eurasiatice și că Rusia este pregătită să înceapă o nouă eră în domeniul comerțului exterior cu China și cu alți parteneri, efectuând operațiuni în monede precum yuanul sau euro, relatează TASS.

Rusia şi Uniunea Economică Eurasiatică

Rusia şi Uniunea Economică Eurasiatică

„Acesta este un pas important în activitatea noastră comună de integrare cu partenerii noștri cei mai apropiați” Belarus și Kazahstan, a subliniat șeful statului rus, amintind că Uniunea Economică Eurasiatică ar urma să înceapă să funcționeze la 1 ianuarie 2015.

Cele două camere ale Adunării Federale — Duma de Stat (camera inferioară) și Consiliul Federației (camera superioară) — au ratificat deja acordul, iar promulgarea acestuia de către președintele rus încheie practic procesul ratificării de către partea rusă. Referitor la trecerea la alte valute decât dolarul în relațiile comerciale externe ale Rusiei, președintele Putin a amintit că recent compania Gazprom a efectuat deja primele livrări de probă în China contra ruble.

„Pe viitor, intenționăm să utilizăm activ valutele naționale în comerțul cu resurse energetice, precum și în efectuarea altor plăți externe atât cu Republica Chineză, cât și cu alți parteneri”, a afirmat liderul rus, evocând că un mecanism în acest sens a fost creat în cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). „Vedem în utilizarea monedelor naționale un mecanism serios pentru reducerea riscurilor, noi oportunități pentru participanții la viața economică”, a spus președintele rus.

La începutul lunii august, Banca Centrală a Rusiei și Banca Populară Chineză au convenit asupra unui proiect de acord privind schimbul de active în ruble și yuani.

Companii de stat ruse, precum Gazprom și Corporația unificată în domeniul construcției de vase maritime și-au declarat disponibilitatea de a trece la operațiuni în yuani.

Ministrul adjunct de finanțe rus Aleksei Moiseev a declarat în septembrie că dacă China va elimina restricțiile privind tranzacțiile în valută pentru operatorii din Rusia, cele două țări vor putea efectua aproximativ jumătate din comerțul lor bilateral în yuani și ruble. „Potențialul e enorm. Cred că până la 50% din comerțul nostru poate fi efectuat în monedă națională”, a declarat acesta pentru TASS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult