Acasa BusinessEconomic Salariul mediu a scăzut cu 135 lei în ianuarie

Salariul mediu a scăzut cu 135 lei în ianuarie

scris de S. P.
3 afisari

Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 7,7%, la 1.625 lei, cele mai mari reduceri înregistrându-se în industria calculatoarelor şi farma.

Salariul mediu a scăzut

Salariul mediu a scăzut

Comparativ cu ianuarie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%.

„În luna ianuarie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârşitul de an şi pentru performanţe), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajarilor de personal cu câştiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 21% şi 25%, s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie. De asemenea, reduceri între 15% şi 20% au avut loc în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică.

Scăderi cuprinse între 12% şi 14,5% au fost raportate şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, construcţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în hoteluri şi restaurante (3,4%), activităţi de poştă şi de curier (0,7%), alte activităţi de servicii (0,4%) şi au fost cauzate în principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată .

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, de 1,2% în sănătate şi asistenţă socială, de 1,1% în administraţia publică şi de 0,6% în învăţământ.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (972 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru ianuarie 2014, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 91,5% faţă de decembrie şi de 103,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în decembrie 2013.

11 comentarii

UnUL 09-03-2014 - 14:04

Sub guvernele Tonta curge doar lapte și miere.

UnUL 09-03-2014 - 14:08

Sub guvernul Ponta Trei
Vom mânca doar ghiocei.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-03-2014 - 14:20

Constat cu …satisfactie ca incepi sa devi tot mai penibil !
Dar , decat sa ingurgitezi flegmele forumistilor si … CAF ,
Incearca si tu o …reteta P R A N A !
Te …detoxifica treptat si de …bhasism, cel mai toxic ingredient ,
De la Decebal ,incoace !

UnUL 09-03-2014 - 16:11

@O maximă cu dedicație specială pentru Parpanghelaș
Pentru unii umorul este ca și o limbă străină: fără subtitrare nu înțeleg nimic!

Pungescu Gazian 09-03-2014 - 14:40

Aici e vorba de Ponta!

Si anume Ponta de la PSD (Partidul Șisturilor si Dementilor)

Care nu trebuie confundat cu Ponta de la PSD (Partidul Șevronesc Diabolic)

Și nici cu Ponta de la PSD ( Partidul Șiamcopiat Detedoarecapu)

Desi, sunt una si aceeasi persoana!

salut 09-03-2014 - 15:35

„UnUL
09-03-2014 at 14:08
Sub guvernul Ponta Trei
Vom mânca doar ghiocei.”
========================
In ceea ce priveste, ar fi un mare pas inainte. Dar e ipotetic doar, tu ramai un mancator de kkt.

UnUL 09-03-2014 - 16:15

Părerea ta; tâmpită, evident.
Vorba coanei Leana : „Dovada!” (??!!)
P.S. Eu sigur nu mănânc kkt, dar tu sigur împroști cu acest produs pe forum din zori și până… în zori! (Era să spun „din zori și până în noapte, dar greșeam fundamental!)

Antibasistul 09-03-2014 - 16:25

Basistule un NUL FARA MINTE, tu manici permanent cacatul lui Basescu, ca toți basistii!!!

Pungescu Gazian 09-03-2014 - 16:33

Ponta de la PSD (Partidul Șisturilor si Dementilor) mananca, se indoapa, clefaie, asa sa stii!

salut 09-03-2014 - 16:25

Articolul e facut special pentru necititi ca tine, surmenati daca citesc titlul.
Daca pui pe cineva sa-ti citeasca mai departe, vezi ca, de fapt, e chiar invers, ca salariul a crescut.

Autorul practica acelasi tip de dezinformare demonstrat ieri cu necitita aia de Lindique, care nu trece de titlu, specifica pentru dementi urlatori basisti.

Asa ca, degeaba te incontrezi ca sluga la poarta noua a Slujului, „ba nu”, „ba tu”, ramane cum am stabilit, mancatorule de kkt: ghioceii ar fi un mare pas inainte in dieta ta.

ValVerde 09-03-2014 - 16:07

Ghioceii sunt buni, nu au grasimi hidrogenate si nu contin E-uri.
Va fi delicatesea care il va ajuta pe Pungasul Gaozar sa mai uite de scorata de copac cea de totate zilele, intre doua marsuri si un protest reusit !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult