Acasa BusinessEconomic Ce se întâmplă pe burse după „lunea neagră”

Ce se întâmplă pe burse după „lunea neagră”

scris de M.I.
8 afisari

UPDATE – Bursele europene au revenit pe creștere marți dimineață, după ce luni au înregistrat scăderi semnificative ca urmare a îngrijorărilor provocate de efectele încetinirii economiei chineze asupra creșterii economice mondiale, transmite AFP.

În primele minute de la debutul tranzacțiilor, la ora 9,00 (7,00 GMT), Bursa de la Londra era în creștere cu 1,49%, cea de la Frankfurt înregistra un avans de 1,74% iar principalul indice al bursei de la Paris afișa o creștere de 1,42%.

Bursele europene nu au recuperat decât o mică parte din pierderile înregistrate luni, o adevărată zi neagră pentru piețele bursiere mondiale care în Europa a fost marcată de scăderi generale de aproximativ 5%. Cu toate acestea, este de remarcat că bursele europene și-au revenit chiar dacă piețele asiatice continuă să înregistreze marți o zi dificilă și unele dintre ele, în special Bursa de la Shanghai, au închis cu o cădere de 7,63%.

Potrivit firmei franceze de brokeraj Aurel BGC, ‘indicii bursieri europeni și americani își vor reveni pe termen scurt. În plus, dacă nu există îndoieli cu privire la încetinirea economiei chineze, scenariul unei aterizări dure a devenit mult mai ipotetic’.

Analiștii sunt de părere că piețele bursiere vor rămâne sub presiune încă o perioadă, în lipsa unor noi măsuri convingătoare anunțate de autoritățile de la Beijing.

Bursa din China a scăzut din nou marţi, atingând minimul ultimelor 8 luni. Indicele Shanghai Composite a deschis în scădere cu peste 6 procente. A recuperat puţin din pierdere pe parcursul şedinţei, dar a încheiat sub 3 mii de puncte, un nivel văzut de mulţi drept un prag psihologic cheie, de la care se poate declanşa panica investitorilor.
bursa de valori bucuresti scadereBursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare. Indicele de referinţă BET a înregistrat o depreciere de 1,98% în aproximativ 30 de minute de tranzacţionare. Luni, indicele celor mai lichide 10 acţiuni listate a pierdut 6,32% din valoare.

Schimburi semnificative au fost efectuate cu acţiunile Banca Transilvania, BRD şi Romgaz.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 1,85%, indicele BET-FI al SIF-urilor era în coborâre cu 1,66%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, pierduse 1,09%.
La bursa din Hong Kong, indicele Hang Seng a reuşit să recupereze pierderile din deschidere, urcând cu 1,6% la prânz. Indicele Hong Kong China Enterprises, care reflectă activitatea marilor companii chineze, a câştigat 0,5 procente.

Luni, bursele din China au căzut cu 9 procente, în cea mai proastă sesiune de tranzacţionare din ultimii 8 ani, declanşând o reacţie în lanţ pe plan global, în urma îngrijorărilor privind situaţia economiei chineze.

Beijingul nu a anunţat nicio măsură de urgenţă.

„Investitorii globali se canibalizează. Nu exagerăm deloc dacă spunem că este un dezastru”, a declarat pentru Reuters Zhou Lin, analist al companiei de servicii financiare Huatai Securities. „Panica domină piaţa… şi nu văd niciun semn al vreunei intervenţii guvernamentale de substanţă”, a adăugat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult