Acasa BusinessEconomic Scandalul Cupru Min. Când vom vedea contractul de vânzare

Scandalul Cupru Min. Când vom vedea contractul de vânzare

scris de B.C.R
18 afisari

Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud va fi semnat vineri de către oficiali  şi reprezentanţi ai companiei canadienei Roman Copper, prevederile acordului urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, a declarat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Florin Vlădan.

cupru

Scandalul Cupru Min. Când vom vedea contractul de vânzare

„Vom semna vineri contractul de privatizare a Cupru Min. La câteva zile de la semnare, săptămâna viitoare, îl vom face public. Vrem să arătăm că nu este niciun fel de lucru pe care să-l ţinem ascuns”, a afirmat Vlădan. Roman Corporation, care a câştigat la începutul săptămânii trecute licitaţia pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni la Cupru Min Abrud, la preţul de 200, 77 de milioane de euro, adică de trei ori şi jumătate peste preţul de pornire a licitaţiei Cupru Min a fost vândută de stat deoarece este o companie complet neprofitabilă, iar o investiţie de miliarde de euro din partea statului pentru revitalizarea acesteia ar fi creat un deficit enorm, cumpărătorul având şi posibilitatea de a vinde unitatea mai departe, a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
„În ultimii 20 ani, nu a existat companie gestionată de stat în domeniul minier care să fi fost profitabilă, sunt pompe care absorb bani din buget pentru a le ţine la suprafaţă. Dacă eliminăm subvenţiile şi arieratele, constatăm că nu sunt în niciun fel profitabile. Încetul cu încetul, statul s-a necăjit subalimentându-le financiar, oferindu-le iluzoriu posibilitatea investiţiei străine care nu a prea venit, iar privatizarea lor, destul de dificilă altminteri, nu începe astăzi, ci a început cu mult timp înainte, în anii ’90.”Presupunând că am fi făcut o enormă investiţie, de ordinul miliardelor de euro sau dolari, noi am fi creat un deficit enorm”, a spus premierul la Radio România Actualităţi.
Întrebat care sunt investiţiile asumate de cumpărător, premierul a arătat doar că nimeni nu cumpără pentru a vinde mai departe, dar a nuanţat imediat. „Nimeni nu cumpără ceva doar ca să aibă sau ca să vândă mai departe. Bun, pot să vândă mai departe, fără discuţie, dar la capăt se află un profit, pentru că altfel sunt bani aruncaţi la gunoi”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a susţinut că preţul de vânzare a Cupru Min a fost „foarte bine consolidat, pe o evaluare precisă” şi că statul nu ar fi avut oricum capacitatea de a exploata societatea în lipsa tehnologiei şi a investiţiilor necesare. Potrivit premierului, Cupru Min este şi o companie izolată economic, deoarece minereul extras ar fi trebuit să ajungă la Zlatna, la o uzină între timp distrusă şi vândută la fier vechi. Întrebat unde o să ajungă minereul în aceste condiţii, premierul a răspuns că „o să aibă grijă investitorul, că are tot interesul pentru asta”.

1 comentariu

titirica 06-04-2012 - 18:34

Pai e normal sa nu stie si sa nu-l intereseze pe acest individ ce se intampla cu minereul extras( EXACT CA PE STAPANUL LUI- HA,HA,HA), ca IN LOC CA SA NE DEZVOLTAM INDUSTRIA PRELUCRATOARE SI SA EXPORTAM PRODUSE FINITE CU PLUS VALOARE ,CA PARCA TOT ACESTI INDIVIZI „PLANGEAU” DIN CAUZA SOMAJULUI DIN ZONA ( VEZI TUNUL ROSIA MONTANA); CATA IPOCRIZIE SI MINCIUNI POT SA INCAPA IN ACESTI TRADATORI DE TARA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult