Acasa BusinessEconomic Scopul insolventei a fost deturnat

Scopul insolventei a fost deturnat

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Scopul deschiderii procedurii de insolventa, de redresare a activitatii, a fost „deturnat”, multe firme debitoare apeland la aceasta masura ca sa beneficieze de avantajele legii, precum stoparea executarilor silite sau a platii penalitatilor, a spus Dan Costinescu, partener Schoenherr si Asociatii, relateaza Mediafax.


 „Abuzand de aceasta procedura, fara acoperire, cererea debitorului poate fi considerata prematura si respinsa sau si mai mult acesta poate fi sanctionat drastic prin lege „, a adaugat Costinescu, partener in cadrul firmei de avocatura Schoenherr si Asociati, la seminarul „Insolventa, sansa restructurarii unei afaceri in conditii de criza”, organizat de Ziarul Financiar.
In opinia sa, in cazurile de insolventa la cererea debitorilor, de cele mai multe ori, acestia nu au un plan de reorganizare, ci urmaresc mai ales sa beneficieze de avantajele acordate de lege in acest caz, respectiv stoparea executarilor silite, a actiunilor de recuperare a creantelor sau de plata a penalitatilor. Pe de alta parte, el a aratat ca si scopul deschiderii procedurii de insolventa de catre creditori a fost deturnat, masura fiind folosita ca modalitate de recuperare a creantelor, iar multi debitori isi platesc astfel datoriile. „Am putea sa asistam la situatia ca insolventa sa fie un mijloc de protectie a debitorilor decat un mijloc de presiune a creditorilor”, a mentionat Costinescu. El a explicat ca insolventa nu inseamna intotdeauna falimentul afacerii, iar reorganizarea judiciara poate fi solutia pentru redresarea unei firme. „Mentalitatea ca insolventa inseamna faliment se datoreaza si crizei, care limiteaza lichiditatile”, a declarat Costinescu.

Peste 2.000 de firme au intrat in insolventa in prima luna din 2010, in crestere cu aproape 10% fata de decembrie anul trecut, iar in 2009 numarul societatilor care au ajuns in situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile a ajuns la 18.421, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Din punct de vedere al domeniilor de activitate, in ianuarie, cele mai multe firme care nu au mai putut sa-si plateasca datoriile activeaza in comert – 40% din total, in constructii si industria prelucratoare cate 15% si tranzactii imobiliare – 5%.„Este posibil ca numarul mare de societati intrate in insolventa in 2010 sa fie rezultatul protestului magistratilor de anul trecut. Nu neg ca nu este si criza de vina”, a spus Simona Maria Malos, partener in cadrul SCA Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii. Ea a aratat ca un numar „enorm” de dosare au fost amanate din 2009 pentru acest an, ceea ce creeaza o „impresie falsa” asupra dimensiunii acestui fenomen. Din cele 21.000 de proceduri de insolventa declansate in 2009, 90% au insemnat falimente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult