Acasa BusinessEconomic Scrisoarea de intenţie cu FMI: Creştere economică de 1,5%, deficit bugetar de 4,4% din PIB

Scrisoarea de intenţie cu FMI: Creştere economică de 1,5%, deficit bugetar de 4,4% din PIB

scris de M.A.
1 afisari

Autorităţile române estimează o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 3,75% – 4% în 2012 pe fondul exporturilor solide şi a redresării graduale a cererii interne, potrivit Scrisorii de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

fmi

FMI a dat miercuri publicităţii Scrisoarea de intenţie a guvernului român, împreună cu Memorandumul tehnic de înţelegere, transmite Agerpres.

Potrivit documentului, inflaţia adepăşeşte, însă, estimările autorităţilor de la Bucureşti. ‘Inflaţia este mai ridicată decât ne-am aşteptat, din cauza creşterii preţurilor alimentelor şi energiei. Aceşti factori, plus o creştere suplimentară necesară s preţurilor administrate, vor menţine inflaţia peste 5% pentru restul anului, făcând improbabilă atingerea ţintei de inflaţie a Băncii naţionale a României (BNR) la sfârşitul lui 2011′, se precizează în document.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, în luna mai, că prognoza de inflaţie pentru 2011 este de 5,1 la sută, iar pentru anul viitor prognoza este de 3,6 procente.

Potrivit documentelor publicate de FMI, deficitul de cont curent s-a redus considerabil, la 4,1% din PIB în 2010, şi este de aşteptat să rămână sub 5% din PIB în 2011. De asemenea, autorităţile şi-au reafirmat angajamentul de a menţine deficitul bugetar la 4,4% din PIB în acest an. Pentru anul viitor, oficialii români arată că deficitul va fi redus până la 3% din PIB, prin limitarea cheltuielilor, inclusiv a salariilor şi subvenţiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult