Acasa BusinessEconomic Se coace un nou avion cu participare romaneasca

Se coace un nou avion cu participare romaneasca

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Autoritati de la Bucuresti participa la un parteneriat international in domeniul aeronautic pentru realizarea unei aeronave de transport aerian regional de noua generatie. Ministrul Transportului, Radu Berceanu, anunta sambata, la un miting aviatic desfasurat pe aeroportul Otopeni, ca e posibil ca Romania sa construiasca un nou avion.

Istoricul proiectului

„La sfarsitul lunii mai 2010, au avut la Bucuresti o serie de contacte in vederea identificarii potentialului de cercetare si industrial din Romania, in vederea integrarii  intr-un mare proiect UE pentru dezvoltarea unei noi generatii de aeronave de transport aerian regional. Concomitent, INCAS a semnat un MoU cu DLR pentru un parteneriat bilateral in vederea dezvoltarii de capabilitati in domeniul cercetarii aerospatiale.

In cadrul intalnirilor cu INCAS si OPIAR s-au conturat oportunitati pentru Romania de integrare in proiecte majore. S-au stabilit elementele de principiu ale unui plan de actiune in vederea promovarii unei initiative comune, in coordonarea DLR, care sa conduca la realizarea unei noi generatii de aeronave de transport aerian regional.

La inceputul lunii iunie, o delegatie din Romania (INCAS, impreuna cu reprezentantii principalelor fabrici cu profil aeronautic – ROMAERO, AEROSTAR si IAR Brasov) a fost invitata la Berlin, la sediul DLR, pentru o intalnire exploratorie pentru un parteneriat intre DLR si cercetare/industria aeronautica din Romania, in vederea realizarii unui consortiu international care sa dezvolte o aeronava de transport regional. Discutiile s-au purtat in vederea identificarii unui plan de actiune si a unui calendar pentru implementarea proiectului, in fiecare dintre tarile vizate pentru parteneriat (Polonia, Cehia si Romania).

Proiectul promovat vineri, 16 iulie 2010, la Bucuresti, urmeaza sa fie prezentat oficial la nivelul Comisiei Uniunii Europene, in vederea identificarii cadrului institutional si a modalitatilor de finantare pentru realizarea unui demonstrator tehnologic, ca parte a FP8 (Programul Cadru 8), pas esential in dezvoltarile industriale ulterioare”, se arata intr-un comunicat de presa al CCIB.

Vineri, 16 iulie 2010, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIB) a gazduit conferinta de promovare a parteneriatului, manifestare desfasurata sub patronajul lui Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si vicepresedinte al Camerei Nationale.

La eveniment au participat, alaturi de prof. Joachim Szodruch, presedinte pentru aeronautica al DLR – Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (German Aerospace Center) si dr. Uwe Möller, seful reprezentantei DLR la Bruxelles, prof. univ. dr. ing. Adrian Curaj, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Leonard Constantin Stafie, secretar de stat in cadrul MECMA, deputatul Liana Dumitrescu, Anton Anton, prorector UTCB – Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, membri ai OPIAR – Organizatia Patronala a Industriei Aeronautice din Romania, precum si reprezentantii industriei aeronautice din Romania (ROMAERO Bucuresti, AEROSTAR Bacau, IAR Brasov, AVIOANE Craiova).

Proiectul, initiat de INCAS – Institutul National de Cercetari Aerospatiale „Elie Carafoli” din Bucuresti, impreuna cu DLR – Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (German Aerospace Center), este promovat indeosebi pe structura dezvoltarii de parteneriate la nivel UE similare initiativelor JTI – Clean Sky (la care Romania participa prin clusterul INCAS) si SESAR, unde sunt alocate cele mai mari resurse UE pentru dezvoltarea de capabilitati si tehnologii avansate.

0 comentariu

usla 22-10-2010 - 23:50

Ce daca o fi ofiterul(”omul”) S.R.I.-ului?! Are si fata o misiune ! Si Victor ar putea fi omul MOSAD-ului, ca doar e 1/2 evreu, asa parca spunea….
Ba , sinteti papagali amindoi, si va capaceste Mogulu ! Lasati dracului sfada !

Pribeagul 23-10-2010 - 16:41

Prin ceea ce face, presa noastra ne dovedeste zi de zi si ceas de ceas ca:

„…asta e menirea ziaristului, el trebuie doar să informeze corect publicul. Asta e singura lui ţintă. Corectitudinea, dreptatea, echilibrul, justa măsură, încrederea, informaţiile fără greşeală şi, bineînţeles, isteţimea minţii…”

Jurnalistilor, ia nu mai fiti atit de… deontologi, mai cistigati ceva parale si pentru moguli! Mai mult, ajutati-i sa-si realizeze planurile de fericire a poporului. Menirea voastra-i sa ne faceti sa credem ca Felix, Patriciu, Vintu, Basescu si altii ca ei ne vor face fericiti. Fiecare a ajuns, sub o forma sau alta, la putere si a dovedit-o ca sunt doar niste jeguri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult