Acasa BusinessEconomic Se inchid magazinele duty-free

Se inchid magazinele duty-free

scris de Ziua Veche
2 afisari

.„Autorizatiile de functionare emise pentru magazinele dutyfree/duty-free diplomatic isi inceteaza valabilitatea in termen de 5 ani de la data eliberarii, fara posibilitatea continuarii activitatii de comercializare marfuri in regim duty-free prin emiterea de noi autorizatii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor nu mai elibereaza autorizatii de functionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatic” , se arata in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, citat de Mediafax.


„Circuitul comercial este conceput in asa fel incat sa se sustraga profitul realizat de la impozitare, sursele de aprovizionare fiind plasate in tari care fac imposibile verificarile, precum China, India, Dubai, Egipt.in fapt, acivitatea magazinelor duty-free este aproape in intregime dedicata comercializarii prezumtive de tigarete unor presoane care calatoresc in Ucraina, Moldova si Serbia, tari unde pretul tigarilor este inferior celui practicat legal in Romania, respectiv 0,4-0,8 euro/pachet fata de 1,2-1,7 euro/pachet”, se arata in document. O sursa importanta pentru piata neagra a tigaretelor, asa cum releva Garda Financiara, o constituie contrabanda pe frontiera terestra, la granita cu Ucraina si Moldova, precum si in portul Constanta.

 

Pana la desfiintarea acestui tip de magazine, Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize.

La inceputul acestui an, ministrul Finantelor a emis un ordin care obliga comerciantii de marfuri in regim duty-free sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri urma sa fie interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile si alimentele.

 Ordinul a fost insa suspendat in instanta dupa ce unul dintre firmele din domeniu a contestat interdictia.

 Deoarece sunt plasate in regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiaza de scutirea speciala de TVA si accize.

 La 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare si-au incetat activitatea, continuand sa functioneze cele aflate la granita cu statele noncomunitare. 

In prezent functioneaza un numar de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate in 12 puncte de frontiera.

0 comentariu

Parpanghel 19-10-2010 - 03:35

Sa nu cumva sa crepeteasca rapid gonoiul, sa moara incet si in suferinta acest gonoi care a infectat si a praduit ROMANIA.(in lista de asteptare cu toti CIRACI, de la cel cu barba sura pina la cea cu tzitza in gura). T O T I !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult