Acasa BusinessEconomic Se modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Se modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

scris de C.F.V.
11 afisari

Evaziunea fiscală nu mai este infracţiune pentru prejudicii care au o valoare de cel mult 20.000 euro, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va retrage plângerea penală dacă prejudiciul este achitat integral, arată un proiect de act normativ al Guvernului, citat de Profit.ro.

evaziune fiscalaNoile reglementări sunt cuprinse într-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul prevede că, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor, înscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, substituirea, degradarea sau înstrăinarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor vor fi considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro.

În prezent, legislaţia prevede, pentru faptele prezentate mai sus,  o pedeapsă cu închisoarea între doi ani şi 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul depăşeşte 100.000 euro.

Insă chiar şi în cazul în care prejudiciul depăşeşte 20.000 euro, Fiscul va retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor, arată proiectul.

Prin prejudiciu se înţelege suma impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat şi a dobânzilor aferente acestora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult