Acasa BusinessEconomic Se scumpesc locuințele. Cum putem să evităm TVA de 9 la sută pentru case

Se scumpesc locuințele. Cum putem să evităm TVA de 9 la sută pentru case

scris de D.P.
258 Afisari

Cumpărăm în lei, dar calculăm totul în euro. Cele mai multe calcule în această perioadă le fac cei care își caută o locuință și vor să o prindă cu TVA de 5%. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie și ce putem face dacă vrem să profitam de regulile în vigoare?

asigurare_locuinteCalculele sunt date peste cap de modificările făcute de Guvern, iar taxa pe valoarea adăugată crește de la 1 ianuarie pentru locuințele cu un preț mai mic de 600 de mii de lei. Nu puțin! De la 5% cât este în prezent, la 9%, deci o creștere cu 4 puncte procentuale.

Nu e o sumă de neglijat pentru că dacă tragem linie discutăm despre aproape 5 mii de euro în plus pentru aceeași locuință. Sunt bani cu care îți poți mobila noua casă sau îi poți folosi pentru achiziționarea aparatelor electrocasnice. Dar oare cum poți să eviți să plătești mai mulți bani la stat? Răspunsul e simplu și vine de la Profit.ro.

Legea nu te obligă să plătești TVA majorată de la 1 ianuarie daca ai semnat acum o promisiune de vânzare cumpărare sau ai dat un avans pentru viitoare ta locuință. Așadar, dacă semnezi aceste documente la notar până în ultima zi din acest an, atunci taxa pe care o vei plăti va fi de 5% și nu 9% după noile reguli din Codul Fiscal.

Calculați, analizați, puneți totul pe hârtie și dacă v-ați hotărât nu mai așteptați pentru că decizia luată mai târziu înseamnă mai mulți bani la bugetul statului din portofelul vostru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS