Acasa BusinessEconomic Seceta din Rusia scumpeste cerealele in lume

Seceta din Rusia scumpeste cerealele in lume

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Pretul graului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piata reactionand la decizia Rusiei de a interzice de pe 15 august exporturile de cereale, ca urmare a daunelor provocate de cea mai grava seceta din ultimii 130 de ani. Operatorul feroviar national din Rusia va opri transporturile de grau destinat exportului incepand de sambata.


Contractele futures pentru grau au atins la bursa din Chicago nivelul de 8,41 dolari pe busel (unitate de masura britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 de litri), cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Pretul este aproape dublu comparativ cu inceputul lunii iunie, informeaza Mediafax. Cresterea cotatiei graului aminteste de situatia de la inceputul anului 2008, cand preturile au depasit 13 dolari pe busel, iar inflatia in cazul alimentelor a provocat proteste violente in multe tari din intreaga lume. Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al graului.

0 comentariu

Pribeagul 25-10-2010 - 18:07

Atit liderii sindicali cit si onor guvernantii par a fi cazut azi din cele 4 zari ale universului nesfirsit la conducerea frumoasei noastre tari, Romania.

Aceste intruchipari ale tristei figuri nu sunt in stare sa inteleaga si sa actioneze pentru eliminarea situatiei care justifica ca aproape intreaga tara, nu numai citeva persoane, sa faca greva foamei. Am aratat de multe ori despre ce situatie este vorba: de zeci de ani salariul a circa 80% din salariatii romani este de 200-300 euro/luna, salariu care-i face muritori de foame. Aceasta in timp ce din salariile lor amarite sustin salariile si veniturile nesimtite, precum si jaful sub diverse forme a unor monstrii, care oricit ar suge nu se satura, parazitarea societatii fiind felul lor de a fi.

Jaful avutiei tarii, a muncii lui Ilie de la scularie, este facut sub umbrela unor legi aberante, nelegale, facute pentru a favoriza o categorie sau alta, in detrimentul celuia care munceste. Cind banii nu mai ajung, parazitii sar la jugulara statului.

Exemplu, ministerul Finantelor: „…din date oficiale, ministrul de resort avea in urma cu cateva luni un venit net lunar de circa 5.000 de lei, iar secretarii sai de stat castigau lunar intre 4.000 si 5.000 de lei. Totusi, directorul cabinetului ministrului era platit mai bine decat ministrul, cu 6.000 de lei pe luna, iar asistenta cabinetului era platita la fel ca si un secretar de stat. Totusi, angajatii de la cabinet sau de la alte departamente nu aveau acelasi salariu de baza ca si secretarii de stat sau ministrul, dar valoarea ridicata a stimulentelor facea ca acele persoane sa castige, in total, la fel.
De asemenea, directorii directiilor din MFP castigau net intre 7.000 si 9.000 de lei lunar, iar directorul autoritatii de certificare si plata obtinea lunar chiar 13.000 de lei, iar un salariat cu functia de sef serviciu la aceasta autoritatea avea un salariu lunar de 10.000 de lei (dublu fata de al ministrului).

Pribeagul 25-10-2010 - 18:09

Majoritatea soferilor de la Finante castigau aproximativ 2.500 de lei (cu un salariu de baza mai mic de 1.000 lei), dar existau si cazuri de persoane aflate in aceasta functie ce erau recompensate cu peste 4.000 de lei. Comparand cifrele se duduce clar ca soferul era platit la fel ca si secretarii de stat.”
„Dand la o parte obligatia principala de colectare de taxe si impozite (asupra tuturor veniturilor realizate de catre contribuabili),fapt pentru care au angajati , platiti,MF s-a transformat incepand cu anul 1990 in cel mai mare contribuabil ce „practica” evaziunea fiscala,neplatind pentru stimulentele incasate,100%de natura salariala,impozit,CAS,CASS,etc.
Stai si te crucesti de cum afost inventat, institutionalizat si tinut la secret acest sistem bolnav de „stimulare”,care se pare ca este extins si la Casele de pensii ,Casele de sanatate si ,cine mai stie unde.”
Ca sa beneficieze in continuare de aceste anomalii, Marica a batut, pe post de cazan, intr-o cratita de facut cafea, dind semnalul rebeliunii finantistelor care s-au transformat intr-un corp ieniceresc neinduplecat in fata marelui sultan Boc.
Dar este numai… virful aisbergului.
Asa ca… nu stiu cum sa va spun, terminati odata cu salarul minim – poate fi 700-800-900 de lei, are, zic, putina importanta, faceti odata si aplicati o grila echitabila de salarii si de pensii.
Incetati cu aiureala asta de a favoriza o categorie sau alta, daca continuati tot asa, pina la urma, o sa va sara oamenii in cap!

alamar 25-10-2010 - 21:35

„FMI se gandeste la marirea salariului minim”…

Cineva pe acest forum se intreba daca Romania mai este : suverana…

Raspunsul se afla in titlul articolului…

—————————————–

Acum despre zgarcitul asta de Hossu…hmmm…750 lei salariul minim…hmmm…

De ce numai 750 lei lunar?…

1500 lei lunar ar fi mai bine…
3000 lei lunar salariul minim , ar fi si mai bine…
6000 lei salariul minim ar fi excelent…

Hossu afirma ca marirea salariului minim cu 40% intr-un singur an nu a cdondus la somaj…hmmm…

In acest caz atunci de ce saariul minim nu se dubleaza sau tripleaza , anual, daca acest minunat salariu minim nu afecteaza de loc somajul si cresterea economica?…

Apropo: este interesant de aflat cat a fost INFLATIA in Romania, in acelasi an, 2002?…cat?…5%?…8%?…10%?..

Urmand scoala de economie de piata a tovarasului mafiot Hossu , care scoate cifre din palarie, eu cred ca salariul minim sa fie de cel putin 10.000 lei pe luna…ptr. ca conform lui Hossu , acest salariu minim nu afecteaza somajul si nu este corelat nici cu inflatia…

Maine cand citim un articol in care vreo companie de decis sa aleaga o noua tara de a investi si extinde , ocolind Romania, probabil tovarasul Hossu va explica proletarilor, motivele ptr. care porcii de capitalisti salbaticii investesc banii prin alte tari…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult