Acasa BusinessEconomic UPDATE: Seful CA al Bancii Transilvania si directorul Bank of Cyprus Romania trimisi in judecata

UPDATE: Seful CA al Bancii Transilvania si directorul Bank of Cyprus Romania trimisi in judecata

scris de Ziua Veche
1 afisari

UPDATE, 14.30: Potrivit rechizitoriului DIICOT, s-a aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile in valoare totala de 57.170.569,20 lei, echivalent a 13.520.295,42 de euro, calculul fiind efectuat la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valabil pentru data de 9 iulie 2010. Suma de 13.520.295,42 de euro constituie prejudiciul produs de acuzati, prin tranzactiile oneroase, au  declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. De altfel, actiunile Banca Transilvania (TLV) au fost suspendate de la tranzactionarea la BVB, dupa aparitia informatiei privind trimiterea in judecata a presedintelui CA al Bancii Transilvania pentru manipularea pietei de capital. La momentul suspendarii, ora 12:35, actiunile Banca Transilvania se tranzactionau la un pret de 1,32 lei, in scadere cu 6,38%.

————————————

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei de capital a opt persoane: Ciorcila Horia, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania; Silaghi Caludiu, fost vicepresedinte al CA al Bancii Transilvania;  Christofourou Georgios – director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania; Isaakidis Anastasios – angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania; Silaghi Mirela; Cojocaru Doina Mariaoara; Dascal Sergiu Dan, Jurcovan Radu Codrut. Dosarul a fost trimis pentru a fi solutionat, in prima instanta, Tribunalului Bucuresti.

Conform anchetatorilor DIICOT, Claudiu Silaghi este acuzat ca, in perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, a actionat, in baza unei rezolutii infractionale unice, in mod concertat cu ceilalti invinuiti, pe baza informatiilor privilegiate obtinute de la invinuitul Sergiu Dan Dascal, a achizitionat, in mod repetat, de pe piata BVB, pe contul invinuitei Doina Marioara Cojocaru, un numar total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. in valoare totala de 74.797.448,34 lei. Aceasta operatiune “i-a asigurat o pozitie dominanta asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”, sustin procurorii DIICOT, conform comunicatului de presa al institutiei.

Acestia mai mentioneaza faptul ca la data de 7 decembrie 2009, prin intermediul Doinei Marioara Cojocaru, a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment – 33.600.000 titluri TLV – la pretul de 80.640.000 lei cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru. “Pentru invinuitii Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis s-a retinut ca, in calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus – Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, au divulgat aceasta din urma informatie invinuitilor Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi si Horia Ciorcila si in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat, incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de 7.897.545 lei”, mai arata procurorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult