Acasa BusinessEconomic Senatul și-a adoptat bugetul pentru anul 2023

Senatul și-a adoptat bugetul pentru anul 2023

scris de Misu Andrei
49 Afisari

Senatul şi-a adoptat, luni, în plen, bugetul pe anul 2023 înregistrându-se 72 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 12 abţineri.

Biroul permanent prezintă plenului Senatului, spre aprobare, proiectul bugetului instituţiei pe anul 2023. Bugetul Senatului României cu sume alocate din bugetul de stat 324.990.000 lei credite de angajament şi 324.990.000 lei credite bugetare a fost fundamentat având în vedere asigurarea funcţionării instituţiei în condiţii normale, detaliat pe titluri şi de cheltuieli”, a declarat, în plen, senatorul PSD Cristina Mariana Stocheci, chestor.

Proiectul a fost contestat de liderul grupului USR, Radu Mihail, care a criticat faptul că 22 de milioane de lei sunt alocate pentru pensiile speciale ale parlamentarilor.

„Această cifră arată în mod clar neputinţa sau rea-voinţa coaliţiei de guvernare, care refuză să rezolve problema pensiilor speciale ale parlamentarilor. (…) Din nou, un an de zile, vom plăti zeci de milioane de lei pentru că nu vreţi să aveţi integritatea, ca partide, să faceţi ceea ce spuneţi. În buget o să fie această gaură de 22 de milioane, care merge către parlamentari. Tot în buget, avem o creştere de aproape 50% faţă de anul trecut pentru instituţii fantomă, Institutul Levantului, Institutul Revoluţiei Române, care, practic, e inexistent şi nu are niciun fel de legătură cu Revoluţia Română. Haideţi să renunţăm la aceste fosile unde se adună oameni care nu fac nimic, dar încasează banii de la Senatul României. Din cauza aceasta, USR nu poate vota acest buget dintr-o altă epocă când parlamentarii şi sinecuriştii profitau”, a afirmat Mihail.

Şi senatorul AUR Ionuţ Neagu a avut obiecţii la proiectul de buget al Senatului, susţinând că acesta este „supradimensionat”. „Păstraţi toate sinecurile, inclusiv finanţarea celor două institute fantomă, al Levantului şi al Revoluţiei. (…) Ne dorim un buget suplu, prin care Senatul să renunţe la indemnizaţiile speciale, bine cunoscutele pensii. Deşi aveţi o majoritate largă, nu mişcaţi niciun deget, e clar că primiţi de undeva ordine (…), , sunteţi giraţi de la cel mai înalt nivel în stat”, a transmis Neagu.

Potrivit proiectului, cheltuielile de personal de 191.267.000 lei asigură plata indemnizaţiilor senatorilor şi a tuturor drepturilor de personal ale salariaţilor instituţiei.

„S-a luat în calcul finanţarea în anul 2023 a unui număr de 892 de posturi, din care 136 senatori şi 756 personal salariat în cadrul aparatului Senatului, a sumei forfetare cuvenite senatorilor pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor permanente, a drepturilor de delegare ale senatorilor în ţară şi în străinătate şi a voucherelor de vacanţă”, a precizat Stocheci.

Suma alocată la capitolul „Bunuri şi servicii” este de 38.015.000 lei, bani necesari pentru asigurarea funcţionării şi întreţinerii sediului Senatului, pentru cheltuielile privind deplasările în ţară şi în străinătate ale senatorilor şi personalului, cheltuieli necesare desfăşurării activităţii instituţiei şi alte cheltuieli.

La titlul „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, suma de 6.600.000 lei este alocată finanţării Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

O sumă de 1.330.000 lei este prevăzută la capitolul „Alte cheltuieli”, în principal, pentru plata către bugetul de stat a contribuţiei la Fondul persoanelor cu handicap, conform Legii 448/2006, şi pentru finanţarea programelor de internship ce se vor desfăşura în anul 2023, cu respectarea prevederilor legale.

La titlul „Asistenţă socială” suma de 22.264.000 lei este alocată pentru acordarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă foştilor demnitari, în baza prevederilor art.49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cât şi indemnizaţiei cuvenite soţului/soţiei/copilului în cazul decesului funcţionarului public parlamentar aflat în activitate, potrivit prevederilor legale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult