Acasa BusinessEconomic Singura soluţie este devalorizarea monedei euro cu 20%

Singura soluţie este devalorizarea monedei euro cu 20%

scris de L.M.
4 afisari

Italia, Franţa şi Spania sunt în criză de deficit. Singura soluţie este devalorizarea monedei euro cu 20%, scrie publicaţia Il Sole 24 Ore.

zona euroPerspectivele pentru moneda şi pentru zona euro rămân incerte. Însă recentele intervenţii făcute la Banca Centrală Europeană, în Germania şi pe pieţele financiare globale, au dus la luarea în considerare a unui scenariu favorabil viitorului monedei unice. BCE a promis că va achiziţiona titluri de stat italiene şi spaniole pentru a menţine dobânzile scăzute, cu condiţia ca aceste ţări să ceară deschiderea unei linii de credit la Mecanismul european de stabilitate şi să întreprindă reforme în privinţa cheltuielilor publice, scrie publicaţia menţionată, preluată de Rador.

Curtea Constituţională germană a aprobat participarea Germaniei la Mecanismul european de stabilitate, iar cancelarul Angela Merkel şi-a dat binecuvântarea planului de cumpărare de titluri de stat al BCE, în ciuda părerii nefavorabile (exprimată public) a Bundesbank-ului. La rândul lor, pieţele internaţionale de obligaţiuni şi-au manifestat aprobarea, reducând astfel dobânzile pentru titlurile de stat pe zece ani ale Italiei şi pentru cele ale Spaniei.

Dobânzile titlurilor de stat italiene erau deja în scădere înainte ca preşedintele BCE, Mario Draghi, să anunţe scutul anti-spread, datorită progreselor substanţiale realizate de executivul Monti, în timp ce noile dispoziţii legislative vor încetini puternic creşterea idemnizaţiilor de securitate socială, iar mărirea taxelor pentru prima casă va permite strângerea unor venituri importante fără efecte negative. Din nefericire, având în vedere că anul viitor Italia se va afla tot în recesiune, întreg deficitul bugetar real va fi de1,8% din PIB, cu o agravare a debitului public.

Când bursele vor vedea acest scenariu, vor micşora ulterior dobânzile pentru datoria publică italiană. Se preconizează că plata dobânzilor agravează deficitul bugetar italian cu aproximativ 5% din PIB. Efectul combinat al revenirii economice şi al dobânzilor mai mici va da naştere unei dinamici mai juste, cu o scădere a dobânzilor şi cu creşterea activă a bugetului.

În Spania însă, situaţia nu este la fel de încurajatoare. În ciuda reducerii cheltuielilor publice şi a măririi taxelor, FMI prevede un nou deficit bugetar modificat în baza conjuncturii superioare a 3,2% din PIB pentru anul 2013 şi a 2,3% din PIB pentru anul 2015. Elementul cheie al problemelor de buget ale Spaniei se află în sistemul său de regiuni semi-autonome, care generează cheltuieli şi care aruncă asupra Madridului obligaţiile financiare. S-ar putea ca succesul Italiei să convingă Spania să adopte câteva măsuri drastice în gradul de a îmbunătăţi previziunile privind deficitul viitor, fără a mai recurge acum la alte măsuri de austeritate.

1 comentariu

Rodica Ioana 16-11-2012 - 14:23

R E V O L T A T O R !
ESTE INADMISIBILA POLITICA ACEASTA! Nu se gandeste nimeni la miile de oameni care sunt indatorati in EURO pe 10- 15 ani la Banci, pentru ca si-au cumparat case cu putin inainte de colapsul economic mondial?
Sau la cei mici, fara sprijin politic, care s-au imprumutat pentru a-si dezvolta o mica afacere? Dobanzile au crescut NESIMTIT de mult, valoarea bunurilor achizitionate a scazut la 1/4. O casa cumparata cu credit pe 20 de ani inainte de criza cu 300.000, va costa in final, din cauza dobanzilor mari, aproape 1.000.000, iar daca ar fi pusa in vanzare, s-ar vinde cu cel mult 200.000 …
Ce calcule faceti, stimati domni????? Daca ne punem streangul de gat, voi tot iesiti in castig. ASTA E CALCULUL?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult