Acasa BusinessEconomic Situația deponenților ieșiți ȋn pierdere. BNR cere bǎncilor sǎ ia mǎsuri

Situația deponenților ieșiți ȋn pierdere. BNR cere bǎncilor sǎ ia mǎsuri

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Banca Naţională (BNR) le cere tuturor băncilor să ia de urgenţă măsuri pentru ca deponenţii să nu mai iasă în pierdere.

Situația deponenților ieșiți ȋn pierdere. BNR cere mǎsuri

BNR face solicitarea după ce a primit mai multe plângeri din partea cetăţenilor, care au reclamat că au retras din depozitele bancare mai puţini bani decât au depus iniţial a declarat consilierul guvernatorului Băncii Centrale, Adrian Vasilescu, potrivit Radio Romȃnia Actualitǎți. „Plecând de la această sesizare, Banca Centrală a trimis tuturor băncilor din România o circulară prin care le cere să adopte măsuri de urgenţă şi le cere să şi comunice Băncii Naţionale ce măsuri anume vor lua, în aşa fel încât oamenii care economisesc şi care fac depozite cu economisirile lor în bănci să nu piardă ci, dimpotrivă, să câştige” a spus Adrian Vasilescu.

El susţine că această circulară face parte din seria de politici esenţiale pe care le adoptă Banca Naţională. În încercarea de a stimula băncile să încurajeze creditarea, Consiliul de Administraţie al BNR a decis, la începutul anului, să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

3 comentarii

MI-5 22-02-2014 - 08:43

Bancile din Romania sunt institutii camataresti conduse de o adunatura de hoti.
asa am patit si eu, am primit mai putin decat am depus.
am retras toti banii si de atunci pentru mine nu mai exista banci in Romania.

pathfinder 22-02-2014 - 08:48

Mda.
Ca cam corect.

Tache 22-02-2014 - 09:35

Despre politicienii suedezi!

In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp, daca vor sa isi spele asternuturile. Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 21 de metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: “Pastrati curatenia !”.

Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer. “Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv pentru care banii platitorilor de taxe sa fie folositi pentru a le oferi
politicienilor o viata de lux”, explica un suedez in reportajul unei televiziuni braziliene.

Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu.

Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de catre un birou administrativ, numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati. Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa. “Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe”, a explicat o consiliera.

Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.
Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei
lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii.

Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale. Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate.

Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump – si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii ’90 fiind cunoscut sub numele de “cazul Toblerone”. Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.

Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si
declaratia de impozit pe venit a premierului. Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii. In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publice. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu
presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.

Administratia Parlamentului suedez tine socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului. Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere
informatiile prin intermediul Internetului. Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in aceasta tara.

Romania NU ARE parlament, in mod real. Asa-zisul parlament romanesc nu apara in niciun fel interesele cetatenilor…..este ca si cum nu ar exista. Parlamentarii romani sunt escroci si incompetenti, ei voteaza asa cum li se dicteaza, fara sa stie ce voteaza. Totul este o mascarada !! Parlamentarii romani nu reprezinta cetatenii, se reprezinta doar pe ei insisi si nu apara interesele cetatenilor, ci doar interesele oligarhiei tradatoare de tara. De aceea situatia este cea care este.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult