Acasa BusinessEconomic Situaţie tensionată în Cipru. Se modifică taxa bancară?

Situaţie tensionată în Cipru. Se modifică taxa bancară?

scris de M.A.
6 afisari

Miniştrii Finanţelor din zona euro au menţinut ţinta impusă Ciprului, de a atrage 5,8 miliarde euro prin taxarea depozitelor bancare, însă s-au arătat deschişi faţă de o taxă mai progresivă, pentru a proteja micile economii.

Situaţie tensionată în Cipru. Se modifică taxa bancară?

Situaţie tensionată în Cipru. Se modifică taxa bancară? (foto: incyprus.com.cy)

„Nu mă gândesc la planuri B. Aplicăm planul A. Fiecare trebuie să îşi asume responsabilităţile”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, referindu-se la suma de 5,8 miliarde euro care trebuie atrasă de Cipru prin taxarea depozitelor, transmite Bloomberg, citată de Mediafax. Miniştrii Finanţelor din zona euro, reuniţi luni seară în teleconferinţă pentru noi negocieri privind acordul de bailout al Ciprului, au menţinut presiunile asupra statului mediteranean însă s-au arătat mai flexibili în privinţa formei în care va fi aplicat planul.

„Autorităţile din Cipru vor introduce mai multă progresivitate în taxa specială comparativ cu ceea ce a fost convenit pe 16 martie, cu condiţia să rezulte în continuare aceeaşi reducere a anvelopei de finanţare şi, în consecinţă, să nu afecteze valoarea totală a asistenţei financiare”, se arată într-un comunicat transmis în urma teleconferinţei miniştrilor.

Depozitele bancare din Cipru mai mici de 100.000 de euro ar putea fi scutite cu totul de taxa specială prin care guvernul trebuie să strângă 5,8 miliarde euro, discuţiile dintre Nicosia şi partenerii internaţionali indicând preluarea a 15,6% din depozitele mai mari. O sursă oficială europeană a declarat că instituţiile financiare internaţionale discută cu Ciprul scutirea depozitelor mai mici de 100.000 de euro de la taxa specială prin impunerea unei taxe mai mari, de 15,6%, asupra depozitelor mari.

Ciprioţii îi cer Parlamentului să respingă acordul convenit cu zona euro

Marea majoritate a ciprioţilor consideră că Parlamentul ar trebui să voteze împotriva măsurilor aprobate de Eurogrup (ce reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro), relevă datele unui sondaj publicat luni şi preluat de agenţia EFE. Potrivit acestui sondaj, 71% dintre cei intervievaţi estimează că deputaţii ciprioţi ar trebui să blocheze aplicarea acestei măsuri. De asemenea, 73% dintre participanţii la sondaj îi reproşează noului preşedinte cipriot, Nikos Anastasiadis, că nu a fost capabil să negocieze cu Bruxelles-ul un acord favorabil ţării sale. Totuşi, 62% dintre ei estimează că Ciprul trebuie să rămână în zona euro, transmite Agerpres.

Votul în Parlamentul cipriot se va desfăşura marţi, după ce iniţial fusese planificat pentru duminică şi amânat apoi pentru luni după-amiază. Măsurile cerute Nicosiei de zona euro în schimbul unui ajutor financiar în valoare de 10 miliarde de euro au provocat deja ample proteste în rândul ciprioţilor.

Băncile din Cipru, închse până joi

Băncile din Cipru nu îşi vor relua activitatea până joi, guvernul prelungind cu două zile perioada de nefuncţionare a instituţiilor de credit pentru a preveni retrageri masive de depozite.

Băncile cipriote au fost închise luni pentru o sărbătoare naţională, după ce miniştrii Finanţelor din zona euro şi administraţia de la Nicosia au anunţat, sâmbătă, că statul va prelua 6,75% din depozitele bancare de sub 100.000 euro şi 9,9% din cele care depăşesc această valoare pentru a finanţa un acord de „bailout” de 10 miliarde euro. Parlamentul a amânat în două rânduri, duminică şi luni, dezbaterile privind proiectul de lege care ar implementa decizia, următorul termen fiind programat pentru marţi.

Astfel, băncile vor rămâne închise marţi şi miercuri, potrivit unui oficial al guvernului cipriot, citat de Bloomberg.

După anunţarea acordului, sâmbătă dimineaţă, bancomatele au fost luate cu asalt de clienţi şi au rămas repede fără bani, din cauza numărului mare de persoane care au încercat să îşi retragă depozitele. Pe lângă prelungirea perioadei de nefuncţionare a sucursalelor bancare, guvernul din Cipru a blocat încă de sâmbătă transferurile electronice de bani.

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a cerut părăsirea zonei euro

Chrysostomos al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a declarat presei duminică, după slujba tradiţională, că Ciprul ar trebui să părăsească zona euro ‘de îndată ce se va ivi posibilitatea’, dar că ar fi o greşeală revocarea acordului cu creditorii din cauza condiţiilor pentru programul de asistenţă financiară, transmite portalul economic Rbc.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe cipriote a criticat în termeni severi poziţia Eurogrupului, care a impus Ciprului drept condiţie pentru acordarea de ajutor financiar o impozitare suplimentară a depozitelor bancare pentru toţi deponenţii. Potrivit declaraţiei sale, cei care au adus economia insulei la o stare atât de jalnică ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi la închisoare.

Cu toate acestea, arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea le-a cerut ciprioţilor să reacţioneze cu calm şi să se abţină de la acţiuni care ar putea duce la consecinţe dezastruoase pentru ţară.

14 comentarii

Salut 19-03-2013 - 13:39

Cateva consideratii:

– Ciprul e a doua tara falimentara cu moneda straina (euro) – moneda pretins puternica. Oare lipsa controlului monedei nu are nimic de-a face cu situatia asta?
– Daca Ciprul poate scoate ~5 miliarde de Euro din chestia asta aberanta numita taxa pe depozite, de ce mai trebuie sa se imprumute alte 10 miliarde ?
– De ce modelul de succes al Islandei (lasarea bancilor sa crape – daca este cazul), modelul care a dus la iesirea din criza in mai putin de doi ani nu este urmat, mai ales ca Cipru indeplineste niste conditii asemanatoare? Modelul actual NU prevede nici o perspectiva a iesirii din criza.

Mai am si alte intrebari/consideratii; poate se imbarca cineva sa abordam si chestiunile astea.

Antibasistul 19-03-2013 - 15:46

Stiu un roman care a fost un sef mijlociu la banca de stat Bancorex, a zis ca marii sefi erau evrei cu nume romanizate, ei au ruinat banca dind credite NEPERFORMANTE EVREILOR LOR, PRIETENILOR, RUDELOR, PROCURORILOR, POLITISTILOR! Credite NERETURNATE!

ACEASTA JMECHERIE A JEFUIRII BANCILOR SE REPETA IN TOATA LUMEA, EVREII FIIND MARII SEFI IN BANCILE LUMII!

Apoi in nerusinarea lor imensa sefii de banci evrei cer sefilor de state sa acopere gaurile negre facute de ei, in banci cu banii tarilor, contribuabilor, ai celor multi!

Antibasistul 19-03-2013 - 15:53

Cu islandezii nu le-a mers ji danilor, pentru ca clima extrem de vitrega a facut din ei un popor aprig, de neinvins!

Salut 19-03-2013 - 16:05

La Bancorex lucrurile sunt mai complicate. In primul rand ca seful era roman – lucru indeajuns de grav pentru unii. Agravant a fost si faptul ca fiind banca de stat, avea rezultate bune, neconforme cu conceptul de „privatizare”.

In al doilea rand, da, Bancorex a facut si greseli, dand credite preferentiale. Insa volumul total al lor era nesemnficativ in comparatie cu creditele date INDUSTRIEI ROMANESTI. Pana cand industria romaneasca a colapsat, Bancorex a fost o banca BUNA.

Din pacate, se stabilise deja ca „industria romaneasca e un morman de fiare vechi” si ca „Romania trebuie sa-si valorifice potentialul de…tara agrara”. Nu intamplator Bancorex a crapat atunci cand a crapat si industria romaneasca. Mai bine zis, a fost ajutata sa crape. Sunt multe de zis pe subiectul asta, dar esenta e simpla: Bancorex a crapat ca parte a planului de terminare a Romaniei. Atunci era abia banuit de unii. Azi e vizibil cu ochiul liber.

===========

Antibasistul 19-03-2013 - 16:21

Creditele neperfomante NICIODATA RETURNATE sint FURT din banii bancior, doar sefii evrei puteau jefuii ASTFEL bancile in toata lumea!

Antibasistul 19-03-2013 - 16:24

EXCLUDEM BANCOREX, SISTEMUL JEFUIRII BANCILOR LUMII DE CATRE EVREI E EXTREM DE SIMPLU, credite neperformante, NICIODATA RETURNATE!

Lupu Ardelean 19-03-2013 - 21:55

Bai animal ratat, au evreii si banci in Cipru?

Antibasistul 20-03-2013 - 01:21

Evreii conduc banci si-n Cipru.

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-03-2013 - 03:06

EXEMPLIFICARE clasica de PION RETARDAT
UZITAT de RED.ZIUA VEghe

jery 19-03-2013 - 17:06

solutie simpla sa nu mai ia nimeni credit ai bani cumperi adica intii economisesti la saltea apoi iei de atit cit ai sa moara bancherii in chinuri chiar daca iti trebuie o viata

jan dinu 19-03-2013 - 19:20

– Vreti – SIGURANTZA – banilor vostri fara surprize neplacute ?
Apelati cu incredere la – LEUMI BANK – Romania !
Numai aici aveti garantia ca finantele voastre vor creste cu dobinzi mari !
JD-USA ( expert financiar )

Antibasistul 19-03-2013 - 19:45

LEUMI BANK E BANCA DE A TA EVREIASCA,

Antibasistul 19-03-2013 - 19:48

PS . NU AM INCREDERE IN LEUMI! MY OPYNION.

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-03-2013 - 07:38

O scurtă istorie a fraudării Băncii Dacia Felix

Fraudarea băncii Dacia Felix şi preluarea acesteia de către grupul evreiesc Leumi Bank a rămas unul dintre misterele neelucidate ale Clujului, alături de fenomenul Caritas. Banca Dacia Felix a fost prima bancă înfiinţată în România după 1989, mai precis în 1991, la Cluj-Napoca. Banca a fost constituită de către membri ai Vetrei Româneşti şi s-a dorit a fi o bancă cu capital integral românesc. Printre membri fondatori se află Adrian Moţiu, Iustian Petrescu, dar şi actuali lideri ai Vetrei Româneşti, cum ar fi Ion Coja, actual preşedinte al Vetrei Româneşti Cluj, sau Ioan Balotă, preşedinte al Vetrei Româneşti Cluj. Potrivit propriilor declaraţii, Ioan Balotă era responsabil în Cluj cu lobby-ul pe lângă marile companii, pentru a-şi trece toate activitaţile bancare prin nou înfiinţata bancă.

Problemele băncii au început în anul 1997, când Sever Mureşan, unul dintre finanţatorii băncii, alături de Mircea Horia Hossu, sunt trimişi în judecată pentru înşelăciune. Fostul tenismen de performanţă din Câmpia Turzii, Sever Mureşam, îşi începuse afacerile chiar în 1990, prin intermediul firmei Paniro SA, o companie de panificaţie şi morărit cu capital româno-francez. Pentru a porni firma, Mureșan a luat un împrumut de 16.684.000 franci francezi de la Societe Generale din Paris, creditul fiind garantat de Banca Română de Comerț Exterior (Bancorex). De altfel, Bancorex a susţinut afacerile lui Server Mureşan în perioada 6 iunie 1991 – 5 iulie 1993, prin intermediul unor credite de 677 milioane lei vechi. Datorită acumularării de datorii către Societe Generale, datorii plătite de către Bancorex, Sever Mureşam reuşeşte garantarea datoriilor prin intermediul Băncii Daci Felix, în august 1993. Hossu, prim vicepreşedinte al BDF, garantează datorii ale lui Sever Mureşan, prin Paniro SA, East Europe Trading şi SM Invest, de peste 12,5 milioane franci francezi si peste 130.000 marci germane. Îm mod bizar, Server Mureşan este cooptat la finanţarea Băncii Dacia Felix prin intermediul fondului de investiţii SM Invest.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult