Acasa BusinessEconomic Stolojan ii ataca pe Isarescu si Vladescu

Stolojan ii ataca pe Isarescu si Vladescu

scris de Ziua Veche
2 afisari

.„Banuiesc ca guvernatorul BNR si ministrul de Finante sunt usurati ca nu au iesit ei sa prezinte situatia si l-au lasat pe presedinte sa vorbeasca de deficit. Punctul meu de vedere e ca era treaba lor sa iasa si sa arate situatia respectiva”, a spus Theodor Stolojan, la dezbaterea „Perspectivele dezvoltarii economiei romanesti pana in 2015”, organizata de Institutul de Studii Populare, informeaza Mediafax.


Ce a mai spus Theodor Stolojan:

 

@ ambele variante pe care Guvernul le avea in vedere – marirea taxelor sau diminuarea cheltuielilor – sunt „proaste, pentru ca duc la scaderea cererii”.

@ ceea ce se intampla in Romania din perspectiva modului in care este privita aceasta criza este „deranjant” pentru ca se ajunge la impingerea la extrem, prin transmiterea mesajului ca, „daca marim taxele este dezastru, vom muri”.

@ „Nici Ungaria nu a murit, nici in Spania sau alte tari, unde s-a marit TVA, nu s-a murit. (…) Da, sunt pentru reducerea cheltuielilor publice, dar e nevoie de corectitudine in dezbatere. Extremismul in dezbaterea publica nu este bun si nu ofera credibilitate”

@ si sistemul financiar este la fel de vinovat ca acela public pentru actuala situatie economica a tarii, amintind de perioada in care sectorul financiar a alimentat cresterea in piata cu credite date de banci comerciale, companii de leasing, credit cu buletinul.

@ in 20 de ani Romania a creat doua vulnerabilitati incredibile, una in perioada 1997-2000 si in prezent, cand la sfarsitul lui 2008, datoria publica creata de sectorul privat a fost peste 20 miliarde de euro.

@ „Daca discutam de ce a fost nevoie in primul rand de acel imprumut de 20 de miliarde de la FMI, e pentru ca sa eliminam acea vulnerabilitate”, a mai spus Theodor Stolojan.

@ daca se face o paralela intre 1997-2000 si criza de acum, se observa ca „aceasta criza e mai usoara, desi pare mai grea”, pentru ca in acest moment rezolvarea este interna, nefiind probleme de echilibru extern.

@ „La ora actuala, Romania are o problema care depinde numai de noi”

@ „Il criticam pe domnul Boc pentru ca e la moda, dar fara pachetul de imprumut facut in timp scurt de Boc, fara ceea ce a facut anul trecut, astazi eram intr-o situatie foarte precara, pentru ca si mediul privat ar fi trebuit sa isi ramburseze datoriile la o cotatie a leului care nu stim unde ar fi dus”

@ prin aceste masuri a fost salvat si sectorul privat.

@ deciziile luate trebuie aplicate, nu discutate in continuare, pentru ca timpul costa bani si poate transmite imaginea de nesiguranta, respectiv ca Executivul nu poate aplica aceste masuri. 

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca situatia in care este Romania astazi are cauze profunde si destul de indeparate in timp si tin de nerestructurare, masuri necesare care nu au fost luate in timp.”Romania a pierdut o mare sansa in perioada 2004-2008, cand, in loc sa faca ajustari cand avea la dispozitie resursele necesare, nu a facut acest lucru. S-a angajat in mod eronat sa faca ocupare in sectorul public cu mult peste nevoi si capacitatea de a sustine si acordarea de cresteri salariale cu mult peste ce poate sa sustina pe termen lung”, a spus Croitoru.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult