Acasa BusinessEconomic Stolojan: Nervozitatea de pe piata valutara vizeaza capacitatea Romaniei de a accesa banii de la FMI si CE

Stolojan: Nervozitatea de pe piata valutara vizeaza capacitatea Romaniei de a accesa banii de la FMI si CE

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Deprecierea leului in raport cu moneda europeana este efectul ingrijorarii privind masurile de austeritate luate de Executiv si vizeaza inclusiv capacitatea Romaniei de a accesa fondurile FMI si CE si de a gestiona deficitul bugetar si de cont curent, a declarat pentru Agerpres democrat-liberalul Theodor Stolojan.


„Scaderea cursului leu-euro este efectul unei anumite ingrijorari pe piata valutara vizavi de masurile de austeritate pe care Guvernul le ia, respectiv cea privind reducerea pensiilor, declarata neconstitutionala, si o propunere de majorare a TVA, care inca nu este legiferata”, a comentat Stolojan.

Democrat-liberalul considera ca exista o anumita incertitudine perceputa de piata valutara, in special de speculatori, si care se manifesta in deprecierea leului, insa crede ca „lucrurile se vor calma” in momentul in care politicile guvernamentale de austeritate incep sa fie aplicate.

„Nervozitatea, ca sa spunem asa, de pe piata valutara este daca Romania este capabila sa acceseze in continuare acesti bani de la FMI si CE. Ea se va risipi in momentul in care Romania are masurile de austeritate aprobate si trece la aplicarea lor. Deocamdata noi nu avem aceste masuri aprobate legal in Romania. Este o ingrijorare vizavi de capacitatea Romaniei de a gestiona aceste probleme de deficit bugetar, de cont curent s.a.m.d.”, a spus Stolojan.

Democrat-liberalul a sustinut ca, prin majorarea TVA, Romania s-a aliniat practic la masurile adoptate si de alte state europene. in ceea ce priveste rata inflatiei, Stolojan a spus ca „spera” ca ea sa se cifreze sub 10% in acest an, in conditiile in care Romania avea prevazuta o crestere a preturilor de 4%, inainte de majorarea TVA, iar impactul suplimentar al acestei taxe marite va fi de 4-4,5%. Totusi Stolojan s-a declarat optimist, intrucat, in opinia sa, presiunea consumului se va reduce. El a estimat ca ratingul de tara al Romaniei nu va fi scazut inca, deoarece Romania se afla in dialog cu FMI si CE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult