Acasa BusinessEconomic SUA au dat lovitura in Afganistan. Rezerve minerale de un trilion de dolari

SUA au dat lovitura in Afganistan. Rezerve minerale de un trilion de dolari

scris de Ziua Veche
0 afisari

Statele Unite au descoperit in Afganistan resurse minerale neexploatate, in valoare de un trilion de dolari, suficiente pentru a produce schimbari radicale in economia afgana si probabil in desfasurarea razboiului in sine, relateaza New York Timesin editia electronica, citat de Mediafax. Rezervele de fier, cupru, cobalt, aur si metale folosite in industrie, precum litiul, despre a caror existenta nu se stia, sunt foarte mari si includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putand fi astfel transformatintr-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciaza oficiali din cadrul administratiei americane.Potrivit New York Times, intr-o nota interna a Pentagonului se arata ca Afganistanul ar putea deveni „Arabia Saudita a litiului”,

o materie prima importanta pentru fabricarea bateriilor calculatoarelor portabile si a dispozitivelor de tip BlackBerry.

Rezervele de minerale au fost descoperite de echipa formata din geologi americani si oficiali ai Pentagonului. Guvernul afgan si presedintele Hamid Karzai au fost instiintati recent despre acest lucru, sustin oficialii americani. In timp ce dezvoltarea unei industrii miniere ar putea dura multi ani, potentialul este atat de mare incat oficialii din aceasta industrie considera ca ar putea atrage numerosi investitori pana cand minele ajung sa fie profitabile, existand posibilitatea crearii de locuri de munca.

„Exista un potential enorm aici”, a afirmat intr-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan. „Sunt multe conditii bineinteles, dar cred ca potentialul este foarte mare”, a adaugat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult