Acasa BusinessEconomic Summitul APEC: Statele din Asia-Pacific vor crea o zonă de liber-schimb

Summitul APEC: Statele din Asia-Pacific vor crea o zonă de liber-schimb

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Președintele chinez Xi Jinping a anunțat că liderii din Asia-Pacific au căzut de acord marți, 11 noimebrie, asupra unei „foi de parcurs” care prevede crearea unei zone regionale de liber-schimb.

Summitul APEC: Statele din Asia-Pacific vor crea o zonă de liber-schimb (foto: en.ria.ru)

Summitul APEC: Statele din Asia-Pacific vor crea o zonă de liber-schimb (foto: en.ria.ru)

„Am căzut de acord în cadrul APEC asupra unei foi de parcurs conform căreia că vom lucra la crearea unei zone de liber-schimb Asia-Pacific (FTAAP)”, a afirmat Xi Jinping, vorbind despre această inițiativă susținută în special de Beijing. În declarația comună emisă la sfârșitul a două zile de summit, cele 21 de state membre ale APEC (Forumul Cooperarea Economică ASIA-Pacific) au transmis că vor duce mai departe inițiativa privind Zona de liber-schimb Asia-Pacific (FTAAP) pas cu pas și pe bază de consens.

Economiile membre ale APEC reprezintă 57% din PIB-ul mondial și 44% din schimburile comerciale internaționale. Proiectul FTAAP este susținut de China și este văzut de unii ca o diversiune de la acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific sprijinit de SUA și care exclude Beijingul. „Am căzut de acord că APEC trebuie să aibă contribuții mai importante și semnificative ca incubator pentru a traduce FTAAP din viziune în realitate”, au precizat liderii APEC în comunicatul lor. „FTAAP va fi realizat în afara APEC, în paralel cu procesul APEC. APEC ar trebui să-și mențină principiile fără caracter obligatoriu și voluntare în privința contribuțiilor la realizarea FTAAP„, se mai menționează în declarație.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult