Acasa BusinessEconomic Suntem pe locul trei în UE la scumpirea benzinei. De la 1 ianuarie preţurile cresc din nou

Suntem pe locul trei în UE la scumpirea benzinei. De la 1 ianuarie preţurile cresc din nou

scris de C.P.
65 afisari

România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte scumpirea benzinei în ultimul an, şi pe locul şapte la motorină.

Preţul carburanţilor va creşte din nou de la 1 ianuarie 2011Majorarea a fost influenţată semnificativ de creşterea taxelor, respectiv a accizei, de la 1 ianuarie, şi a TVA. Numai la 1 iulie, din cauza majorării TVA, preţurile au crescut chiar şi cu 28 de bani/litru. Cu toate acestea, România se află printre statele UE cu cele mai mici preţuri la carburanţi, scrie evz.ro.

Într-un an de plină criză, preţul cu taxe al benzinei a avut o creştere de 24,4% (de la 0,918 euro/litru la 1,142 euro/litru), potrivit calculelor EVZ bazate pe datele Comisiei Europene, pentru perioada 21 decembrie 2009 – 20 decembrie 2010. Înaintea noastră se află Grecia, cu 48%, şi Suedia, cu un procent de 26,8%.

Motorina s-a scumpit şi mai mult în perioada menţionată, respectiv cu 27,4% (de la 0,878 euro/ litru la circa 1,12 euro/litru). Şi aici Grecia conduce clasamentul. Companiile petroliere susţin că preţul la pompă al carburanţilor este influenţat de o multitudine de factori, printre care variaţiile cotaţiilor internaţionale la produse finite (motorină şi benzină) sau condiţiile economice, atât locale, cât şi pe plan internaţional.

„Mai mult, 2010 a reprezentat pentru România şi o creştere a nivelului de taxare aplicat de guvern, măsură care a vizat TVA-ul şi accizele plătite de companii, aceasta având la rândul ei o influenţă puternică în determinarea preţului la pompă al carburanţilor”, au declarat reprezentanţii Rompetrol.

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat în noiembrie că nu înţelege logica evoluţiei preţului carburanţilor.

De la 1 ianuarie 2011, ne aşteaptă noi scumpiri la pompă, după ce guvernul a aprobat majorarea accizelor (cu 15 euro pe tona de benzină şi 11 euro pe tona de motorină). În plus, ponderea biocarburanţilor va creşte de la 4% la 5%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult