Acasa BusinessEconomic Supraveghetorul-sef al BNR: Ce e mai rau abia urmeaza sa vina

Supraveghetorul-sef al BNR: Ce e mai rau abia urmeaza sa vina

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Ceea ce a fost o scanteie s a transformat in flacara si risca sa ajunga un adevarat incendiu care ar putea cuprinde tot sistemul bancar romanesc.  Intr-un interviu acordat in exclusivitate Money Express, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, avertizeaza ca noua legislatie a creditarii persoanelor fizice va avea un efect de bumerang. Prezetam fragmente din materialul publicat de Money Express.


“E adevarat ca bancile au sarit calul in multe cazuri“, admite Nicolae Cinteza, “dar ce se intampla acum ne pune in fata unui risc major“, spune bancherul pe un ton alertat, oarecum impropriu oficialilor Bancii Nationale, care de regula vorbesc ca si cum ar avea calmul si optimismul in fisa postului. Cunoscut si temut de toti bancherii – numai in ultimul an si jumatate a demis patru sefi de banca – Cinteza este paznicul celor 42 de banci din Romania. Are dreptul sa propuna amenzi, sa schimbe bancheri si sa ceara bani actionarilor. Desi lucreaza in BNR de peste 30 de ani si detine pozitia de sef al supravegherii inca din 1999, Cinteza nu a mai trecut printr un moment la fel de complex ca cel pe care il travereseaza acum.  

Dupa socul caderii Lehman Brothers din 2008, valul de insolvente din 2009 si criza din Grecia din 2010, sistemul bancar romanesc este amenintat acum de un inamic cu totul nou si neobisnuit: propriii clienti. Daca Ordonanta de Urgenta 50/2010, intrata in vigoare la 21 iunie, va trece luna aceasta de Parlament, sistemul bancar se va afla in fata unui risc de tip nou. “Ce e mai rau abia urmeaza sa vina”, incepe interviul Nicolae Cinteza.

„Fenomenul a inceput sa capete asemenea conotatii incat devine ingrijorator“, spune seful supravegherii din BNR. Cert este ca, din felul in care este redactata acum, legea le da castig de cauza miilor de clienti nemultumiti si nicidecum bancherilor. Pe de alta parte, Nicolae Cinteza este de acord cu necesitatea eliminarii practicilor abuzive si netransparente ale bancherilor din Romania. „In ultimul an si jumatate, am cerut sa fie schimbati patru conducatori de banci din Romania. La trei dintre ei, motivele erau clar de practica inadecvata in domeniul comisioanelor si in relatia cu clientii“, spune seful supravegherii bancare. Nu mai este un secret ca in vremurile de boom economic, adica pana in 2008, bancile introduceau in contractele de credit tot felul de comisioane care nu si aveau rostul iar dobanzile erau calculate potrivit unor formule obscure. Nu intamplator in 2008 sistemul bancar a avut cea mai ridicata rata de rentabilitate a capitalului din Europa. Totusi, Cinteza spune ca numai 12% din profiturile uriase ale bancilor din ultimii zece ani au fost distribuite sub forma de dividende actionarilor straini, restul fiind reinvestite in Romania.

Pe de alta parte, nu mai este un secret ca in vremurile de criza clientii bun platnici au trebuit sa plateasca partial pentru creditele neperformate ale bancilor. Ei fie s au trezit cu dobanzile majorate, fie cu dobanzile mentinute la nivelul de dinainte de criza, in conditiile in care dobanzile erau la niveluri minime peste tot in lume. „Bancile nu au fost fete mari“, spune acum Cinteza. Dincolo de ce s a intamplat inainte de criza, Cinteza vrea sa traga un semnal de alarma ca noua legislatie in domeniul creditelor clarifica lucrurile intr un domeniu si le incurca in altul. „Bancherii sunt complet zapaciti si bulversati. Daca ati sti ce telefoane primesc…“, continua Cinteza.

Prin urmare, pana la 20 septembrie, adica pana saptamana viitoare, bancile din Romania trebuie sa modifice circa opt milioane de contracte de credit. Pe langa faptul ca modificarea a milioane de contracte implica o serie de costuri supli­mentare pentru banci, acestea vor trebui sa schimbe formula de calcul al dobanzilor si implicit, in unele cazuri, si nivelul dobanzilor percepute de la clienti. Acesta este de fapt motivul numarul unu de panica atat pentru bancheri, cat si pentru BNR: noua lege ar putea duce la o diminuare importanta a veniturilor incasate de banci. Nicolae Cinteza spune ca este de acord cu prevederile ordonantei, cu o singura exceptie: interventia asupra do­ban­zilor. „Veniturile bancii se modifica dintr o data, aceasta este problema pe care o ridicam. (…) Sa modifici prin lege niste dobanzi in contracte este o masura administrativa care distorsioneaza concurenta. Numai inainte de ’89 sta­bilea Raposatu’ cursul prin decret“, afirma Cinteza, adaugand ca ii e greu sa gaseasca explicatii atunci cand discuta cu omologii lui din stra­inatate.  

Oficialul BNR mai spune ca ordonanta introduce si aspecte de pro­tectie sociala – bancile sunt obligate sa trateze diferentiat per­soanele care sunt divortate, bolnave sau cele carora le scade venitul cu mai mult de 15%. „Eu ma incadrez la doua din aceste con­ditii – sunt divortat si mi a scazut venitul cu 25%. Vreau sa platesc mai putin la energie, sa iau mobila mai ieftina si sa cumpar mezelurile mai ieftin“, spune ironic Cinteza.

0 comentariu

Parpanghel 28-10-2010 - 17:00

Ancutza, brava muiere, vine cu accesori de handiCapata,dar cine i-ti trage …chilotzei pe vremea asta!Oferta …ramane valabila,fara intersectii cu …cancialiul din fruntea ,s atului!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult