Acasa BusinessEconomic Tanasescu: FMI nu mai vrea taieri de salarii in 2010 si 2011

Tanasescu: FMI nu mai vrea taieri de salarii in 2010 si 2011

scris de Ziua Veche
0 afisari

Discutiile dintre Guvern si FMI nu vor conduce la masuri suplimentare pentru 2010 si 2011, astfel ca nu se are in vedere o noua taiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar, potrivit reprezentantului Romainiei la FMI, Mihai Tanasescu. „Discutiile care au avut loc intre autoritatile romaine si reprezentantii FMI nu au condus la noi masuri care sa fie implementate in 2010 si 2011, astfel incait sa fie avute in vedere noi taieri de salarii, si asa mai departe”, a spus Tanasescu pentru Mediafax.

 
 

Salariile bugetarilor au fost reduse de la 1 iulie cu 25%, ca parte a unui program mai amplu privind reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor colectate, printre masuri fiind si majorarea TVA de la 19% la 24%. Tanasescu a aratat ca rezultatul discutiilor de paina acum cu reprezentantii FMI a fost consolidarea masurilor care au fost deja stabilite, astfel incait implementarea lor sa conduca la un deficit bugetar in limita de 6,8% din PIB pentru acest an si de 4,4% din PIB pentru anul viitor. „In momentul de fata trebuie sa ne incadram intr-o limita de cheltuieli cu personalul, pe care am stabilit-o in acordul cu FMI.

Este in principial ceea ce trebuie sa facem pentru consolidarea fiscala”, a adaugat Tanasescu. Romainia s-a angajat in acordul cu FMI sa limiteze personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de salariati paina la inceputul anului viitor. Tanasescu a mai spus ca pe termen mediu si lung, respectiv paina la la finalizarea acordului in vara anului 2011, autoritatile vor rezolva si problema datoriilor statului catre mediul privat. O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie – 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romainia, care va evalua modul in care Romainia a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult