Acasa BusinessEconomic UPDATE Taxele şi impozitele locale, majorate în 2013? Ce spune Guvernul

UPDATE Taxele şi impozitele locale, majorate în 2013? Ce spune Guvernul

scris de M.A.
8 afisari

UPDATE 16.30: Guvernul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu se măreşte nicio taxă şi, în niciun caz, Guvernul nu face acest lucru, a declarat Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul are în lucru o Hotărâre de Guvern promovată în timpul mandatului de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu, conform căreia autorităţile locale au „dreptul să actualizeze taxele locale cu inflaţia” şi că decizia privind modificarea acestora poate fi luată doar de Consiliile Locale sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„În şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre de Guvern promovată de domnul Ungureanu, în conformitate cu legea (Codul Fiscal – n.red), desigur, hotărâre care dă voie, conform legii, autorităţilor locale – Consilii Locale, Consiliul General al municipiului Bucureşti – să crească taxele locale odată cu inflaţia. Nu o public până nu se lămureşte foarte clar că Guvernul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu se măreşte nicio taxă şi în niciun caz Guvernul nu face acest lucru”, a accentuat Victor Ponta. „Taxele locale nu au mai crescut de 3 ani. Autorităţile locale, dacă vor să le mărească, bine, dacă vor să le scadă au dreptul să le scadă cu 4%, pentru că marja este plus/minus 20%”, a adăugat premierul.

UPDATE 15.43: Guvernul nu a mărit taxele şi impozitele locale. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale, a spus miercuri ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa. „În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%”, a declarat Duşa, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2013 cu până la 16,05%. Guvernul a avizat majorarea acestora, au declarat surse oficiale.

taxe

Taxele şi impozitele locale, majorate în 2013 cu până la 16,05% (foto: incont.ro)

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern, transmite Mediafax.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunând că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

10 comentarii

Cercul 12-12-2012 - 19:12

Taranii spun: Cine se face oaie il mananca lupul. Asa si astia care au votat USL, au impozite mai mari, lipsa tichete de masa, blocare angajari la stat. Si ca sa fie cireasa, sa fie impozitate salariile cu 75% si pensiile taiate.
Bineinteles ca si ailalti de dreapta tot la fel decideau, dar nu erau mascati in aparatorii clasei muncitoare ca astia.

bezhumor 12-12-2012 - 20:08

de indexarea pensiilor „nu face vorbire” nici dottore, nici acest dusa, nici unul din cei are, acum o saptamana, se milogeau sa fie votati de boborul iubitor de socialo-democratia-leiberala ! Firma usl-asa se dovedeste la fel de mizerabila ca pe.de-lasii pe care ii inlocuiesc, cu mult spor si succes, la furat !

Pribeagul 12-12-2012 - 21:03

“În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei.”

Aceasta prevedere nu este corecta. Este un lucru stiut ca inflatia este creata de politica guvernului. Vrea guvernul sa faca inflatie, o face, nu vrea, n-o face. Dupa ce guvernul face inflatie, mareste taxele, ca, pe urma sa fac din nou inflatie.

Inflatia este o boala grea produsa de guvernanti incapabili. O inflatie moderata, cca 2%/an, pare a fi un stimul pentru economie. Dar nu este de apreciat un guvern care creaza inflatie si pe acesta baza creste taxele doar ca sa aiba posibilitatea de a lua de la saraci si a da la imbuibati, sau, altfel spus, de a lua de la toti si a da la unii.

florentin ionescu 12-12-2012 - 21:14

Jalea si Foamea sunt principalii vizitatori ai tarii noastre dragi!
Jalea a cam sosit!
Foamea, in vara!

urbos 12-12-2012 - 21:16

Ok, omoara-te. Hahaha!

DXN 12-12-2012 - 21:40

Domnule,
Nu ma voi sinucide, dar dumneavoastra aveti „sanse” reale!
Traiti virtual!
Cu sexul cum stati?
TOT VIRTUAL?

ValVerde 12-12-2012 - 21:50

E clar ca cine te trateaza politicos trebuie sa fie nou pe aici.

Dupa doua trei comentarii, toata lumea te injura si te ia la suturi.
DXN a pozat in unul nou, si stingher printre cei care te trateaza cum meriti…

Pribeagul 12-12-2012 - 21:18

“Guvernul nu a mărit taxele şi impozitele locale. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale…”

Hahaha… Ipocritilor, va dati fete mari!

Hai ca v-am ales. Faceti ce aveti de facut, dar… cu masura si la lumina zilei. 🙂

Va inselati daca credeti, la fel ca vida clara, ca omul din bour a ajuns bou. Omul de azi este un om educat, judeca ceea ce faceti, si, daca-i cazul, va… taxeaza. Ca tot vorbim despre taxe. 🙂

Guvernantilor, invatati lectiile istoriei! Duminica, 09.12.2012, de abia a intrat in istorie. Chiar ati uitat ce s-a intimplat? 🙂

jan dinu 13-12-2012 - 04:16

—- P-U-L-I-M-E-A —- este fericita !!
–Petre Roman — alaturi de CRINA intimpinati cu aplauze in PaPaRlament !!
— Urbos — roade lantzu ca nu poate fi prezent ..-:))))))))) (hahahahaha)
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-12-2012 - 06:03

@,,– Urbos — roade lantzu ca nu poate fi prezent ..-:))))))))) (hahahahaha)
JD-USA”—- Moshe Pi.parka –Intradevar roade ! dar nu lantzul, alea le fura in gara din Ploiesti vest .impreuna cu posete si ce apuca, Shuutzul turbos roade mataringile blogerilor de peacilea !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult