Acasa BusinessEconomic Tezaurul de la Pietroasa. BNR – monedă de aur în scop numismatic

Tezaurul de la Pietroasa. BNR – monedă de aur în scop numismatic

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie începând de luni, 17 decembrie, o monedă de aur cu tema „Istoria aurului – Patera din Tezaurul de la Pietroasa”.

Tezaurul de la Pietroasa - BNR monedă de aur în scop numismatic (foto:medierenet.ro)

Moneda are o valoare nominală de 10 lei şi o valoare de vânzare (fără TVA) de 415 lei, o greutate de 1,224 grame şi diametrul de 13,92 milimetri. Aversul monedei prezintă un grup de personaje de pe Patera din Tezaurul de la Pietroasa, are ştanţată valoarea nominală „10 LEI” şi stema României, iar la exterior, în arc de cerc, este inscripţionat anul de emisiune „2012” şi cuvântul „ROMANIA”. Pe revers este personajul feminin din centrul Paterei suprapus peste o reprezentare în perspectivă a acesteia, iar la exterior pot fi văzute inscripţiile în arc de cerc „PATERA” şi „TEZAURUL DE LA PIETROASA”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză, potrivit Agerpres. Tirajul acestei emisiunii este de 500 de exemplare, moneda având putere circulatorie pe teritoriul României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult