Acasa BusinessEconomic Ţigările s-ar putea scumpi cu 20%. Vezi de ce

Ţigările s-ar putea scumpi cu 20%. Vezi de ce

scris de M.A.
0 afisari

Ţigările s-ar putea scumpi cu aproximativ 2 lei pe pachet, o creştere cu 15-20% a preţurilor, susţin reprezentanţi ai industriei tutunului.

Ţigările s-ar putea scumpi cu 20%. Vezi de ce

Ţigările s-ar putea scumpi cu 20%. Vezi de ce

Motivul îl constituie faptul că Guvernul intenţionează, prin proiectul de lege a sănătăţii, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări. Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, se instituie „unele contribuţii”, care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, se spune în proiect.

„Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1.000 de ţigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% şi 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat”, a declarat Mediafax un oficial al unui mare producător de ţigări.

El estimează că impactul în preţuri al dublării taxei va fi o scumpire cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări. Preţurile ţigaretelor sunt, în magazine, între 10,5 lei şi 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% – 20%. Ţigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei. Reprezentanţii celor trei mari producători de ţigarete de pe piaţa românească, British American Tobacco, Philip Morris şi JTI, se vor întâlni vineri dimineaţă la Ministerul Finanţelor Publice cu oficiali ai instituţiei, pe care vor încerca să îi convingă să renunţe la creşterea taxei pe viciu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult