Acasa BusinessEconomic Top pământ. Averea şefilor de judeţe

Top pământ. Averea şefilor de judeţe

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Pamantul este cea mai veche bogatie a lumii, cea mai importanta pecete a naturii umane, dupa cum cred multi ganditori. Asa considera si demnitarii Romaniei, care se intrec in a detine cat mai mult pamant, cat mai multe terenuri, intravilane sau extravilane. Econtext a realizat o analiza asupra proprietatilor imobiliare detinute de presedintii consiliilor judetene din Romania. Mai exact, cat teren, intravilan sau extravilan, au sefii judetelor, dupa cum rezulta din declaratiile lor de avere.

De asemenea, la inceputul lunii septembrie, Econtext a publicat o statistica asemanatoare, tot despre teren, dar despre terenul detinut de primari, de primarii oraselor resedinta de judet.

Am calculat atunci tot pamantul detinut de acestia. In total, primarii aveau aproape 120 de hectare de teren. In analiza de fata va prezentam cat pamant detin presedintii de consilii judetene din tara noastra. Este vorba despre 41 de sefi de judete. Iar prima concluzie este mai mult decat uluitoare: presedintii consiliilor judetene sunt mai bogati decat primarii. 

Cel putin in privinta terenurilor. Sefii judetelor au cu 50% mai mult pamant decat primarii. Mai precis, acestia detin impreuna 180 de hectare de teren. Totusi, ca si in cazul primarilor, nici sefii CJ-urilor nu mai sunt latifundiarii de altadata, putini merita titlul de mosieri adevarati. De asemenea, ca si in cazul primarilor, cea mai mare parte a pamantului (in jur de 85%) este teren extravilan, preponderent agricol. In plus, sa mai evidentiem o diferenta importanta: din cei 41 de presedinti de CJ, doar trei nu au proprietati imobiliare. In schimb, 9 din cei 42 de primari nu au terenuri. 

Cel mai bogat in pamant este Paul Stanescu, presedintele Consiliului Judetean Olt. Acesta detine 35,33 hectare de pamant. Pe a doua pozitie se situeaza Vasile Mihalachi, seful peste Vaslui. Mihalachi are in posesie aproape 20 de hectare de teren. 

Doar primii sapte au peste 10 hectare de teren de fiecare. La celelalt capat al clasamentului, cu cele mai mici suprafete de teren, se plaseaza Eugen Chebac (Galati) si Marius Balu (Mehedinti). Fiecare detine 1.000 de metri patrati de teren. Dupa cum spuneam, doar trei presedinti de consilii judetene nu au proprietati imobiliare. Acestia sunt: Ion Dumitrel (Alba), Ion Prioteasa (Dolj) si Sorin Frunzaverde (Caras-Severin). 

Dar iata topul presedintilor de consilii judetene, dupa suprafetele de teren pe care le detin:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult