Acasa Actualitate-Interna Transgaz reziliază contractul istoric cu Gazprom

Transgaz reziliază contractul istoric cu Gazprom

scris de Misu Andrei
126 Afisari

Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, anunță că încetează contractul cu Gazprom ce reglementeză tranzitul gazelor rusești prin conducta T3. Înțelegerea valabilă încă din anul 1999 se reziliază prin acordul părților, iar Transgaz susține că nu va suferi financiar din această cauză.

De altfel, compania de stat a înștiințat Bursa de Valori București, după negocierile purtate cu rușii de la Gazprom și cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Acest acord este de o importanță deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 și T3 și în același timp asigură protejarea optimă a intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3”, se arată într-un comunicat.

„Acordul de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 și Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și creează premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România”, mai notează în comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult