Acasa BusinessEconomic Trichet: Pietele financiare sunt in cea mai dificila situatie de la Primul Razboi Mondial incoace

Trichet: Pietele financiare sunt in cea mai dificila situatie de la Primul Razboi Mondial incoace

scris de Ziua Veche
7 afisari

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat, potrivit revistei germane Der Spiegel, ca Europa are nevoie de schimbari profunde pentru a preveni şi pedepsi proasta administrare de catre statele membre a politicilor economice, transmite Mediafax. Trichet a adaugat ca pietele financiare sunt in cea mai dificila situatie de la sfarşitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, posibil chiar de la Primul Razboi Mondial, insa a negat concret ca guvernele statelor membre ar fi fortat BCE sa se alature initiativei de 750 miliarde euro pentru stabilizarea situatiei şi pentru sustinerea tarilor din zona euro aflate in dificultate.

In interviul acordat Der Spiegel, Trichet sugereaza ca guvernele europene sunt raspunzatoare pentru scaderea euro in masura mai mare decat pietele monetare. Euro a scazut vineri la minimul ultimelor 18 luni fata de dolar, la cel mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers.

„Nu se pune problema unui atac asupra euro. Are legatura cu sectorul public, şi deci cu stabilitatea financiara din zona euro. E clar ca principala raspundere a europenilor este sa ia masuri adecvate pentru a combate actualele tensiuni din Europa”, a aratat şeful BCE.

Euro a cazut vineri pana la un minim de 1,2358 dolari/euro, dupa ce anul trecut s-a tranzactionat pentru o perioada in apropierea nivelului de 1,5 dolari/euro. Investitorii se tem de impactul economic masurilor de austeritate luate de statele din zona euro.

Trichet a respins categoric ideea de ieşire a Greciei din zona euroTrichet şi a cerut totodata o mai buna monitorizare a bugetelor de stat din zona euro, care potrivit reglementarilor UE ar trebui sa nu depaşeasca 3% din PIB, insa in cazul unor state, spre exemplu, Irlanda sau Grecia, indicatorul s-a apropiat de 14% din PIB in 2009.

„Nu, asta nu este o optiune. Cand o tara intra in uniunea monetara, soarta ei devine comuna cu cea a celorlalte state. Avem nevoie de un salt cuantic in supravegherea reciproca a politicilor economice in Europa. Avem nevoie de mecanisme imbunatatite pentru prevenirea şi pedepsirea devierilor. Avem nevoie de o implementare efectiva a controlului mutal, de sanctiuni efective pentru incalcarea Parcului de Creştere şi Stabilitate. BCE lanseaza un apel pentru schimbari profunde”, a afirmat el.

UE şi FMI au decis sa creeze un fond de imprumuturi şi garantii de 750 miliarde euro la care sa poata apela statele zonei euro aflate in dificultate. BCE a anuntat simultan ca va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale emise de statele zonei euro pentru sustinerea pietei.

0 comentariu

Nelida 18-10-2010 - 21:14

Cum poate sa scoata tara din criza un infractor care isi are locul in puscarie nu printre oameni cinstiti?.Cel care il apara sunt cinstiti ca el numai asa imi explic si as dori ca adevarul si dreptataea sa aiba locul prioritar in tara mea draga pe care o iubesc cu adevarat. Wilson SUA

informatorul 18-10-2010 - 23:21

ca e infractor e prea mult spus dar ca a pacalit naivi -da- daca era vinovat in acte era condamnat -pa-paaaaaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult