Acasa BusinessEconomic TVA necolectat dupǎ ponderea din PIB – Romȃnia locul I ȋn UE

TVA necolectat dupǎ ponderea din PIB – Romȃnia locul I ȋn UE

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectat, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat, şi ocupă prima poziţie în rândul statelor UE după ponderea acestor sume în PIB.

taxe

TVA necolectat dupǎ ponderea din PIB - Romȃnia locul I ȋn UE

România, Grecia şi Letonia sunt ţările cu cele mai mari pierderi din TVA neîncasat raportate la PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obţinut de Le Monde. Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro în 2011, iar Letonia 1 miliard de euro. În cazul României, veniturile neîncasate se situează la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia reprezintă 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro. La nivelul UE, sumele neîncasate totalizează circa 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011.

Cele mai mari pierderi, în funcţie de valoare, sunt înregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franţa de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) şi Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%). România se situează imediat după cele mai mari cinci economii UE în privinţa valorii TVA necolectat, după Spania. În timp ce România a avut în 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.

Ţările cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria şi Luxembourg, ambele câte 600 de milioane de euro, respectiv Estonia şi Slovenia, cu câte 300 de milioane de euro. Pierderile bugetare rezultate din neîncasarea TVA sunt cauzate în Franţa, la fel ca în restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum şi de politicile companiilor de optimizare a taxelor plătite.

Documentul obţinut de Le Monde ar urma să fie publicat de Comisie până la sfârşitul săptămânii, după o amânare de două luni, determinată de rezervele unor ţări, între care Franţa, Italia şi Germania, surprinse de nivelul ridicat al presupuselor pierderi din necolectarea TVA. Valoarea foarte mare a sumelor neîncasate prezentate în raport a determinat mai multe state să conteste rezultatele şi metodologia folosită la efectuarea studiului, scrie Le Monde.

Conform mediafax, comisarul european pentru Impozitare, Algirdas Semeta, se va folosi de studiu pentru a combate fenomenul, considerat inacceptabil de Bruxelles. În opinia Comisiei, rezultatul analizei ar trebui să încurajeze mai multe state să lupte împotriva fraudei şi să simplifice taxarea consumului.

3 comentarii

Salut 19-09-2013 - 14:40

„România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectat, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat”

==============================================

Poate se mai uita cineva si pe procedurile alea de calcul a „veniturilor teoretice”

Am vazut niste exemple de calcul pe aici prin ziar (in special alea facute de procurorii lui Basescu) de credeai ca toti gainarii omorasera gaina cu oua de aur si statul nu-si incasase taxele pe milionul de oua de aur ce l-ar fi facut in urmatorii 20 de ani.

puiu 19-09-2013 - 15:54

evaziune e crima la adresa poporului trebuie impuscati si prejudicial recuperat neaparat,altfel ,arabii chinezii tiganii si romanii furati baieti ,pina nuii impuscam can china nu se face treaba
EUTANASIEREA EVAZIONISTILOR MUSAI

pathfinder 19-09-2013 - 16:39

Din cate stiu eu si limba romana se invata MUSAI la scoala.
puiule

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult