Acasa BusinessEconomic UE și Kazahstan au ȋncheiat un parteneriat economic  

UE și Kazahstan au ȋncheiat un parteneriat economic  

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Uniunea Europeanǎ (UE) a ȋncheiat joi, 9 octombrie un parterneriat economic și politic cu Kazahstanul, stat membru al unei uniuni vamale cu Rusia.

UE și Kazahstan au ȋncheiat un parteneriat economic (foto:80aarn4g9ve.xn)

UE și Kazahstan au ȋncheiat un parteneriat economic (foto:80aarn4g9ve.xn)

UE și Kazahstan lucrează de trei ani și jumătate la acest acord de cooperare și parteneriat, care ar urma să intre în vigoare în 2015. Acest acord prevede o serie de măsuri economice și politice menite să le apropie și să stimuleze reformele în Kazahstan. „Kazahstanul este un partener foarte important în comerț și în schimburile economice, dar și pentru a promova pacea și securitatea în regiune”, a menționat președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cursul unei conferințe de presă la Bruxelles, împreună cu președintele kazah, Nursultan Nazarbaiev.

După terminarea Războiului rece, Kazahstanul a continuat să aibă legături privilegiate cu Rusia. Conform Agerpres, ȋn mai, Moscova a semnat cu Belarus și Kazahstan crearea unei Uniuni economice asiatice, proiect drag lui Vladimir Putin, care încearcă să restaureze influența Moscovei în țările ex-URSS. Această uniune, aprofundând uniunea vamală creată în 2010, a fost încheiată pe fondul crizei din Ucraina, țară care caută de la revoluția din Piața Independenței (Maidan) să iasă de sub influența rusească cu orice preț.

Cu ocazia vizitei la Bruxelles, președintele kazah a menționat referitor la criza din Ucraina cǎ „Sancțiunile nu ajută niciuna din cele două tabere”, în timp ce UE le-a impus Moscovei, acuzând-o că îi susține militar pe separatiștii proruși. Președintele Nazarbaiev se distanțase deja în trecut de Moscova, lăudând importanța relației sale cu China și subliniind că în pofida uniunii economice, el va veghea să-și mențină independența politică, potrivit unor surse europene. Nursultan Nazarbaiev a subliniat cǎ  jumătate din exporturile kazahe sunt destinate UE.

Acordul cu UE nu va împiedica Kazahstanul să-și respecte angajamentele în cadrul Uniumii economice eurasiatice, care trebuie să intre în vigoare în ianuarie. „Acest parteneriat va facilita puternic stabilirea relațiilor politice, economice și strategice și va da naștere unui flux comercial și de investiții”, potrivit lui Barroso. Un acord de asociere Ucraina-UE a fost ratificat în septembrie de Parlamentul din Kiev. Vladimir Putin îl consideră o amenințare directă pentru economia rusă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS