Acasa BusinessEconomic UE vrea să revizuiască bugetul 2014-2020

UE vrea să revizuiască bugetul 2014-2020

scris de M.A.
0 afisari

Miniştrii afacerilor europene discută luni, la Bruxelles, o variantă revizuită a bugetului Uniunii pentru perioada 2014 -2020.

UE

UE vrea să revizuiască bugetul 2014-2020

Preşedinţia cipriotă a înaintat o propunere în urmă cu câteva zile, iar negocierile dintre statele membre ar trebui să se concretizeze cu o variantă de compromis la summitul special din noiembrie. Decizia summitului special a fost luată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a impulsiona negocierile între statele membre care par să bată pasul pe loc, transmite Rador.

Există două grupuri de state cu interese diferite, cel al prietenilor coeziunii, cu Polonia în frunte – şi din care face parte şi România – şi care doreşte alocări bugetare substanţiale pentru politica de coeziune şi pentru agricultură, în timp ce al doilea grup, al ţărilor mari contributoare la buget, cere reduceri masive, iar ultima cifră avansată în luna iulie era de 140 de miliarde cu care se doreşte reducerea sumei globale pentru următorii şapte ani.

Potrivit propunerii de la început de iulie a Comisiei Europene, suma totală este de 133 de miliarde de euro. În propunerea din iulie, România şi restul ţărilor din grupul prietenilor coeziunii, inclusiv viitoarea membră, Croaţia, au constatat o scădere a sumelor pentru politica de coeziune, dar au susţinut totuşi propunerea Comisiei Europene, insistând că este minimul necesar pentru bugetul UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult