Acasa BusinessEconomic UGIR-1903: Romania risca sa ramana in criza inca 1-2 ani

UGIR-1903: Romania risca sa ramana in criza inca 1-2 ani

scris de Ziua Veche
2 afisari

Tara noastra risca stagnarea in actuala criza economica in lipsa unor masuri concrete de relansare a economiei, a declarat Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903, printre propunerile patronatului regasindu-se sustinerea investitiilor publice sau private cu efect multiplicator si achitarea restantelor catre firme.


 

„In Uniunea Europeana unele economii dau semne timide de relansare a cresterii economice, iar pentru altele ce a fost mai greu nu a trecut inca, Romania aflandu-se in a doua categorie. Scenariul pesimist arata ca am putea asista la o continuare a crizei in Romania inca 1-2 ani„, a spus Coraci, luni, la Adunarea Generala a UGIR-1903, informeaza Mediafax.

El a adaugat ca Romania ar putea pierde, in acest fel, oportunitatile relansarii economice la nivel comunitar si global. Reprezentantul UGIR-1903 sustine necesitatea implementarii de catre Guvern a unui program de sustinere si relansare a economiei, care cuprinde o serie de masuri cu aplicare imediata. O prima masura propusa de patronatul industriasilor este sustinerea investitiilor publice in domenii cu efect multiplicator, realizate in Parteneriat Public Privat, si stimularea investitiilor private care creeaza valoare adaugata si locuri de munca. UGIR-1903 sustine necesitatea ca autoritatile publice centrale si locale sa-si achite imediat datoriile catre furnizori, precum si achitarea catre producatorii agricoli a subventiilor si a restantelor la TVA pe care statul le are la firme. „Cerem interzicerea prin lege a posibilitatii ca statul sa foloseasca banii agentilor economici prin nereturnarea sub diverse pretexte a TVA sau a altor datorii si instituirea tratamentului egal intre agentul economic si stat. Statul a ajuns din nou sa ne datoreze 1,5 miliarde de euro ceea ce face ca economia sa fie lipsita de lichiditati, ca agentii economici sa fie complet decapitalizati”, a mai spus Coraci.

Reprezentantii patronilor mai solicita simplificarea si revizuirea regimului fiscal privind amortizarea rezervelor, recunoasterea cheltuielilor de afaceri si impozitarea profitului reinvestit. Pe de alta parte, UGIR-1903 solicita Guvernului asigurarea unor venituri bugetare mai mari prin masuri de reducere a evaziunii fiscale in sectorul produselor accizabile si al returnarilor de TVA. UGIR-1903 reprezinta 15% din salariati din Romania, 20% din PIB, 35% din productia industriala, 65% din industria de servicii, potrivit datelor prezentate de patronat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult