Acasa BusinessEconomic Un nou parc eolian în Dobrogea

Un nou parc eolian în Dobrogea

scris de S. P.
4 afisari

Erste Group şi BCR vor finanţa cu 76 milioane euro proiectul parcului eolian Crucea Nord, de 108 MW, în judeţul Constanţa, dezvoltat de compania germană STEAG.

Un nou parc eolian în Dobrogea

Un nou parc eolian în Dobrogea (foto:proactiveinvestors.com)

Erste va acorda o finanţare de 49 milioane euro alături de BERD într-o structură paralelă de credit la termen, în timp ce BCR acordă o facilitate de credit de 27 milioane euro pentru a asigura necesarul de finanţare pe parcursul procedurilor de recuperare a TVA, se arată într-un comunicat transmis marţi de Erste Group Bank şi BCR.

Facilitatea de credit comercial oferită de Erste beneficiază de acoperire din partea agenţiei daneze de asigurare a creditelor de export Eksport Kredit Fonden.

Împrumutul sindicalizat are o scadenţă de 14 ani, inclusiv perioada de construcţie.

În pofida marilor incertitudini şi a schimbărilor succesive care au marcat piaţa românească de energie regenerabilă în ultimele luni, tranzacţia s-a încheiat cu succes„, notează băncile în comunicatul preluat de Mediafax.

Proiectul de 108 MW este dezvoltat de firma Crucea Wind Farm, deţinută integral de STEAG, unul dintre cei mai importanţi producători de energie din Germania. Costurile totale ale investiţiei se ridică la aproximativ 200 milioane euro.

BERD a anunţat anul trecut că intenţionează să participe la finanţarea proiectului cu 68 milioane euro, restul fondurilor necesare urmând să fie asigurate de un sindicat de bănci comerciale şi de STEAG.

STEAG are ca obiect de activitate planificarea, construcţia şi operarea de centraleelectrice cu eficenţă ridicată, folosind combustibili fosili sau surse regenerabile. Compania a derulat proiecte în peste 60 de ţări şi are active operaţionale de 9.400 de MW, din care 7.700 de MW în Germania.

Parcul eolian va fi constituit din 36 de turbine eoliene cu o capacitate de 3 MW fiecare, furnizate de producătorul danez Vestas.

Vestas România şi EnergoBit vor furniza celelalte elemente ale infrastructurii proiectului. Construcţia se află într-un stadiu avansat, parcul Crucea Nord urmând să intre în exploatare la sfârşitul anului 2014, se mai arată în comunicat.

3 comentarii

salut 04-03-2014 - 16:04

Si? tot de la buget vor banuti pentru fiecare MW produs?

pathfinder 04-03-2014 - 16:44

Pai de unde?

ValVerde 04-03-2014 - 16:33

Draga CONGO, tu stiai ca turbinele eoliene omoara vrabiutele si afecteaza clima ?
Ar trebui sa protestati !
Nu mai conteaza ca platiti pe kwh de patru ori cit mine (ca mie imi plac gazele de sit) dar gindeste-te la pasarele !

Sa traiti bine fara pasarica !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult