Acasa BusinessEconomic Vacanţa, un vis prea îndepărtat pentru români

Vacanţa, un vis prea îndepărtat pentru români

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Ah, vacanta… Vacanta s-a incheiat, iar in ceea ce priveste locul unde ne-am petrecut-o, lucrurile sunt ceva mai complicate… unii acasa, altii in excursii mai mult sau mai putin exotice.

Daca in urma cu cativa ani luna noiembrie debuta cu intrebarea ‘Unde ne vom petrece vacanta de iarna?’, criza a subtiat considerabil numarul persoanelor dispuse sa-si cheltuiasca banii in excursii. Astfel, tot mai putini romani isi permit sa plece in vacanta o data sau de mai multe ori pe an.

Categorii sociale

In cele ce urmeaza, Econtext va arata cati romani isi mai permit o vacanta. Si va prezentam o statistica pe categorii sociale. Iar categoriile sociale avute in vedere sunt: salariati, patroni, lucratori pe cont propriu (PFA), agricultori, someri, pensionari si persoane cu alt statut. Si vom compara datele din mai multi ani, din 2007 si pana in 2011. Pe scurt, va aratam cati patroni, salariati, someri, pensionari, etc isi mai permit sa plece in vacanta, in tara sau in strainatate.

Ne mai permitem vacante?

Dar sa vedem cat de mult isi mai permit romanii sa plece in excursii. Pe ansamblu, situatia a ramas relativ stabila din 2007 si pana in 2011, aproape unul din patru romani a plecat in vacanta in acest interval de timp. Dar pe categorii sociale, situatia este radical diferita. Si dezastruoasa! De exemplu, in 2007, inaintea crizei, aproape 40% dintre salariati isi puteau permite o vacanta. Aceasta tendinta a continuat pana in 2009, cand coltii crizei si-au facut aparitia tot mai brutal. Asa ca, incepand cu 2010, vacantele au cam disparut pentru salariati. Insa cel mai drastic declin a avut loc in randul patronilor. Inaintea crizei, acestia erau fericitii soartei, dar destinul lor s-a innegurat profund in ultimii ani. Dar IATA cati patroni, salariati, pensionari, someri, etc. isi mai permit sa plece in vacanta:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult