Acasa BusinessEconomic Vâlcov despre contestarea bugetului  la CCR

Vâlcov despre contestarea bugetului  la CCR

scris de Z.V.
5 afisari

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este de părere că o eventuală  contestare a bugetului la Curtea Constituțională este un gest ce nu își rostul.

Vâlcov despre contestarea bugetului  la CCR

Vâlcov despre contestarea bugetului  la CCR (foto:sursazilei.ro)

„Am fost în Parlament când Klaus Iohannis a depus jurământul și am înțeles din discursul lui că se dorește pace în interesul național. Asta înseamnă inclusiv să susțină aceste proiecte importante, și bugetul este un proiect extrem de important. Cred că actualul președinte poate să îi cheme la ordine pe liderii liberali și să îi pună la punct și mâine (nr marți) să își retragă această enormitate, pentru că este un gest ce nu își are rostul. Este o chestiune de formă pentru că, pe fond, în niciun discurs al vreunui parlamentar, nu au atacat bugetul din 2015. Întotdeauna au venit cu astfel de chichițe (…) Pe fond nu a fost criticat bugetul de aproape niciun parlamentar. Doar trei voturi au fost împotrivă la votul în Comisiile reunite de buget-finanțe, ce au 44 de membri. Doar trei, doi s-au opus și unul parcă s-a abținut. De ce nu au spus atunci?”, a afirmat Vâlcov într-un interviu pentru România TV. Acesta a subliniat că este contestat un articol ce modifică distribuirea sumelor de echilibrare în județe, articol propus de un deputat PNL.

Ministrul Finanțelor a precizat că Executivul dorea să vină cu acest proiect în 2016, pentru a putea fi consultați toți cei implicați. „Un deputat PNL a propus modificarea, noi am venit cu soluția. Am spus în timpul dezbaterilor că noi voiam să venim cu acest proiect în 2016, după ce consultam toate asociațiile, municipii, reședințe de județ, orașe, comune etc. Ei au spus nu, haideți să începem acum, să începem cu reforma. Noi am fost încântați că parlamentarii vin în sprijinul Guvernului și acceptă să intrăm cu reforma destul de profundă, pentru că ani de zile am auzit blamându-se cum primarii stau la mâna, în prixul președintelui consiliului județean. Iată că de la 1 ianuarie președintele Consiliului Județean nu va mai avea această putere, inclusiv el va primi de la Finanțe câți bani va avea Consiliul Județean”, a mai precizat Vâlcov.

Acesta a atras atenția că, în cazul în care bugetul nu va fi aprobat până la finele anului, toate unitățile administrativ teritoriale vor trebui să funcționeze după bugetul din 2014. Darius Vâlcov a menționat că bugetul nu a putut fi aprobat mai devreme deoarece trebuia discutat cu partenerii internaționali, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, un alt motiv fiind și campania electorală.

Curtea Constituțională va discuta pe 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anunțat luni oficiali ai CCR, potrivit Agerpres. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminică de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi „pentru” și 141″împotrivă”.

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constituțională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituțional. „Avem două argumente: principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale”, a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului. În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituțională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creșterii pensiilor, acordarea subvențiilor sau reducerea TVA în turism.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult