Acasa BusinessEconomic Valuta capsunarilor nu va aprecia si mai mult leul

Valuta capsunarilor nu va aprecia si mai mult leul

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada i-a facut pe multi sa priveasca cu ingrijorare catre banii cu care vor veni in tara capsunarii, acordand acestora o valoare atat de mare incat ar putea sa intareasca si mai mult moneda nationala.


Temerea este absolut nefondata. Daca ne uitam la ce s-a intamplat de sarbatorile mari cum ar fi Pastele sau Craciunul, atunci o sa observam ca romanii care au muncit in strainatate nu au venit cu atat de multa valuta incat sa miste cursul, chiar daca la noi piata nu este adanca precum in alte state. Nici analistii nu vad o amenintare din aceasta directie. „Impactul va fi probabil unul marginal”, a declarat pentru ziuaveche.ro economistul de la ING Romania, Vlad Muscalu. Iar explicatia este cat se poate de simpla. “Inca din 2008 componenta din balanta de plati ce include aceste transferuri a urmat o tendinta de reducere graduala, in linie cu deteriorarea inregistrata de pietele fortei de munca din tarile preferate de catre muncitorii romani. In luna ianuarie a acestui an componenta respectiva a avut cea mai redusa valoare de la inceputul anului 2005”, explica Muscalu.  

Cu alte cuvinte, nici afara lucrurile nu mai merg ca inainte. Ceea ce apasa acum pe curs este diferenta semnificativa dintre rata de dobanda pentru lei si cea pentru euro. “In contextul curent in care reactivarea acordului de finantare internationala ofera investitorilor garantia continuarii procesului de ajustarea a dezechilibrelor fiscale, aceasta diferenta se pare ca este considerata favorabila”, explica economistul ING.. Ce se va intampla cu leul pana la finalul anului este greu de spus intr-o economie ca a Romaniei in care pot avea loc tot felul de schimbari peste noapte. Analistii cred ca va avea parte coborari si de reveniri. “Credem ca moneda nationala va fi supusa unor presiuni de depreciere in a doua parte a anului pe fondul reducerii diferentialului de dobanda dintre euro si leu”, explica Vlad Muscalu. Aceasta evolutie ar putea fi sustinuta si de masuri de restrangere a lichiditatii oferite in prezent de autoritati monetare din diverse tari dezvoltate. “Astfel, o depreciere catre 4,20 lei/euro in finalul trimestrului trei pare probabila insa o corectie in finalul anului, posibil catre 4,10 lei/euro, pe fondul unor imbunatatiri ale economiei romanesti, in special pe partea fiscala”, sustine Vlad Muscalu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult