Acasa BusinessEconomic Vasilescu: Apare un nou tip de criza care porneste din China?

Vasilescu: Apare un nou tip de criza care porneste din China?

scris de Ziua Veche
39 Afisari

România plăteşte şi astăzi politica economică lui Ceauşescu, deoarece guvernanţii au preferat să aplice o terapie graduală ca să protejeze cetăţenii după perioada grea din epoca comunistă. Costul social şi economic au fost în final mult mai mari. Polonia a adoptat o terapie şoc şi astăzi se află într-o situaţie mai bună, a decarat vineri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.


România are o mare problemă: cultura economică a societăţii. Ţări care reuşesc sunt cele care au cultura creditului şi cele în care cetăţenii se implică activ. Cultura economică nu poate să fie făcută doar de profesori, ci de întrega societate civilă. Dictonul „Un popor valorează în ochii lumii tot atât de mult cât valorează şcoala în ochii lui” este foarte adevărat, mai spus Vasilescu

Adrian Vasilescu a mai arătat că:

@ Deşi în România există terenuri fertile, există probleme cu agricultura deoarece oamenii nu mai ştiu să practice această îndeletnicire. Pe vremuri, agricultura reuşea să confere stabilitate leului. Nu avem agricultură pentru că nu avem servicii care să sprijne acest domeniu.

@ Datoria România este de 90 de miliarde în prezent. Din aceşti bani, doar 18,5 milioane este datoria statului, iar 9 milioane datoria BNR. Ce s-a întamplat cu restul de bani? Cu 17 milioane s-au cumărat 1 milion de automobile. Nu avem autostrăzi dar avem automobile.

@ Abia în 2000 a început o creştere sănătoasă în România pentru că s-a bazat pe doi factori pentru că s-a bazat pe exporturi si investiţii. Consum a început să crească peste doi ani. Investitorii au năvalit în perioada 2004-2008 în România, dar românii nu au fost pregătiţi să o valorifice.

@ Toate crizele mondiale au început în America. Acum pentru prima dată în istorie apare o întrebare îngrijorătoare: Apare un nou tip de criză care porneşte din China? China reprezintă un nou pericol după ce această ţară a devansat Japonia în topul marilor puteri.

@ Ştim exact când începe recesiunea (două trimestre de creştere minus) şi când se termină (două trimestre de creştere plus). Cele două trimestre se măsoară atât pe verticală cât şi pe orizontală. În România este foarte dificil să faci acest calcul pe orizontală. Cum sa alături trimestrul patru din anul acesta (perioada sărbătorilor în care oamenii consumă mai mult) şi trimestrul unu din anul următor?

@ Calculele pe orizontală arată că în semestrul 4 din 2009 am avut o recesiune de -6,9. Prognoza pentru ultimul semestru din 2010 de -2 este aproape de realitate, consideră Vasilescu.

@ România nu este singură ţară din Uniunea Europeană în recesiune. Bulgaria, Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania se află într-o situaţie gravă. Toate aceste ţări au fost obligate să scoată bani din bugetul statului pentru a susţine băncile. Dacă băncile cad, cade toată ţara.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu şi consilierul Primului Ministru, Andreea  Vass Paul, participă , alături de oameni de afaceri şi analişti, la conferinţa „Cum va depăşi România criza economică?”, organizată de România liberă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS