Acasa BusinessEconomic Veste proasta pentru banci. EURIBOR trebuie aplicata ca dobanda de referinta variabila, spune Curtea de Apel Pitesti

Veste proasta pentru banci. EURIBOR trebuie aplicata ca dobanda de referinta variabila, spune Curtea de Apel Pitesti

scris de Ziua Veche
11 afisari

.Curtea de Apel Pitesti a obligat BCR sa aplice EURIBOR ca si “dobanda de referinta variabila” in mai multe contracte de credit. Dobanda platita de client scade astfel de la peste 10% la 2,5%. Daca banca nu va castiga recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, clientii cu contracte similare ar putea cere bancii sa le scada si lor dobanzile.


Intre octombrie 2007 si iunie 2008, un client BCR semna mai multe contracte de credit de nevoi personale cu garantie ipotecara. “La data incheierii prezentului contract, dobanda curenta este de 6,95% pe an si este fixa in primele 12 luni si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 12 luni (…). Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,5 pp.”, se arata in textul contractelor. 

 

Avand in vedere ca, in perioada solicitarii creditelor nivelul indicelui de referinta EURIBOR s-a situat intre 4,3% si 5,1%, clientul sustine ca a considerat ca rata variabila de referinta la care se face trimitere in contract ar fi EURIBOR. “Si cum EURIBOR reprezinta o rata de referinta acceptata ca reper de intreaga lume financiara, formularea din contract mi s-a parut corecta si am acceptat-o ca atare”, afirma clientul. 

La expirarea perioadei in care dobanda a fost fixa (noiembrie 2008), BCR a aplicat pentru calcularea ratelor dobanda proprie de referinta – 8,90%, care a ramas nemodificata si in prezent, in ciuda modificarilor spectaculoase a conditiilor de pe pietele financiare internationale. Asta in vreme ce clientul se astepta ca ratele sa se calculeze luand in considerare EURIBOR, care in contextul crizei financiare internationale s-a redus in prima parte a lui 2009 pana la sub 1%! 

Clientul a facut o sesizare la banca la mijlocul lunii noiembrie 2008 in care solicita aplicarea ratei de referinta EURIBOR in calculul ratei creditului sau.  

BCR i-a refuzat solicitarea, sustinand ca clientul beneficiaza de o “dobanda de referinta BCR si nu de EURIBOR la 1M/3M/6M (n.r.- sublinierile apartin bancii). Aceasta dobanda de referinta este mentionata atat in contractul de credit, cat si in anexa la contractul de credit potrivit articolului 2.10a, pe care l-ati semnat si insusit, contract in care se specifica faptul ca: pe parcursului creditului, banca poate modifica dobanda, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent aplicandu-se de la data modificarii acestuia la soldul creditului existent.” (…) 

Nemultumit de decizia pronuntata de Tribunalul Arges, pe care a considerat-o ca fiind “nelegala si continand mai multe erori”, clientul si-a continuat demersurile in justitie. Iar completul de judecata de la Curtea de Apel Pitesti i-a dat dreptate.

 

Integral pe Conso.ro  

0 comentariu

cercetas 21-10-2010 - 13:01

sa nu umblam cu prostii de „sovietic” si „tatuca” si alte cacatisuri, rusii au omorat zeci de milione de vieti omenesti

cercetas 21-10-2010 - 13:05

niste porci iresponsabili si fara rusine, cu mintea inecata in votci de secole, ucigasii dracului

CMC 21-10-2010 - 13:16

Cat timp mai dureaza oare pana dispar ca natie??? Ca si asa is din ce in ce mai degenerati de la vodka pe care-o beau ca pe apa…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS