Acasa BusinessEconomic Vezi aici averile celor mai bogaţi români

Vezi aici averile celor mai bogaţi români

scris de Ziua Veche
2 afisari

Forbes Romania a lansat luni topul celor 500 de miliardari ai Romaniei. Primele trei locuri in topul Forbes 500 miliardari sunt ocupate de Dinu Patriciu, Frank (Vasile) Timis si Ioan Niculae, a caror avere insumeaza aproximativ 4.300 milioane de euro, informează Adevărul.


 

 

PRIMII CLASATI IN TOPUL FORBES 500 MILIARDARI

1. Dinu Patriciu

2.300 milioane euro

Anul trecut- 2.200 milioane euro

60 de ani

Ilfov

Media, energie, imobiliar, bancar, IT&C

Pe omul de afaceri Dinu Patriciu criza l-a prins cu cash. Mult cash. Pe care acum, bineînţeles că îşi permite să îl investească. Important este să găsească cele mai bune oportunităţi. Iar într-o piaţă suferindă, totul este mai ieftin! Magazinele de proximitate, supermarketurile şi agenţiile de pariuri sportive, toate afaceri demarate numai în acest an au presupus investiţii de zeci de milioane de euro.

2. Timis (Vasile) Frank

1.000-1.100 milioane euro

Anul trecut – 190-200 milioane euro

46 de ani

Extractie petrol şi minereuri, farmaceutice, cercetare

Londra

Numele lui Timiş Frank a fost legat, multă vreme în România, de Roşia Montana. Cea mai importantă companie din portofoliul lui Timiş este African Mineral, la care deţine 14,97% din aţiuni. Firma a descoperit recent cel mai mare zăcământ de minereuri de fier din lume, de 10,5 miliarde tone. Are dublă cetăţenie, română şi australiană, este căsătorit şi are doi copii, dintr-un mariaj anterior.

3. Ioan Niculae

900 milioane euro-1 miliard de euro

Anul trecut – 1,2 miliarde de euro

56 de ani

Agricultură, comerţ exterior, imobiliare, turism

Bucureşti

După un 2009 dezastruos, în care combinatele chimice aproape că au stat mai tot timpul închise, proprietarul Interagro răsuflă uşurat: grâul s-a făcut foarte bine anul acesta, iar comenzile de îngrăşăminte din străinătate vin aproape ca în vremurile bune.

4. Dan Grigore Adamescu

900 milioane euro-1 miliard de euro

Anul trecut – 300 milioane euro

62 de ani

Imobiliar, retail, media, asigurări, turism

Bucureşti

Dan Grigore Adamescu are afaceri în România şi Germania, unde deţine business-uri în patru oraşe, inclusiv în Berlin, în imobiliare, terenuri, parcuri industriale şi comerciale. Din 1991 şi până în prezent, Adamescu a reuşit să creeze în România un adevărat imperiu, afacerile sale extinzându-se în domenii variate, de la asigurări şi hoteluri, până la media sau construcţii. Familia Adamescu deţine Hotelul Rex din Mamaia, Unirea Shopping Center Braşov şi aproximativ 15% din acţiunile retailerului de electrocasnice, Flamingo.

5. Veronica Guşă de Drăgan

800-900 milioane de euro

Anul trecut – 420-450 milioane euro

37 de ani

Distribuţie GPL, energie, mass-media, cultură, tipografii, imobiliare

Palma de Mallorca (Spania)

Una dintre cele mai bogate femei de afaceri de origine română nu vorbeşte cu presa şi nu este prezentă (fizic) în mediul de business autohton. Veronica Guşă De Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan a preluat frâiele afacerilor soţului cu mulţi ani înainte de moartea acestuia (august 2008). Este Preşedintele Executiv al Grupului din anul 2001, fiind implicată direct în activitatea strategică şi operativă a Grupului.

6. Ion Ţiriac

750-800 milioane euro

Anul trecut – 850-900 milioane euro

71 ani

Bucureşti

Auto, imobiliare, banking, asigurări

Ion Ţiriac este pe zi ce trece o prezenţă tot mai discretă în mediul de afaceri autohton. Fiul său Ion Alexandru Ţiriac pare să îi preia tot mai mult din atribuţii, el fiind cel care anunţă, de cele mai multe ori, planurile investiţionale ale grupului. Iar cele mai recente pare să se refere tot la…imobiliar!. În acest moment, Ţiriac Imobiliare are în plan trei proiecte de anvergură, la Timişoara, Braşov şi Otopeni-Bucureşti, care reprezintă combinaţii de shopping-mall-uri, clădiri de birouri şi rezidenţiale, showroom-uri auto şi hoteluri.

7. Marius şi Emil Cristescu

500-550 milioane de euro

Anul trecut – 600 milioane euro

Industrie, turism, imobiliare, construcţii, comerţ

Timiş

Criza puternică din ultimul an i-a cam făcut pe cei doi fraţi din Timişoara, Marius şi Emil Cristescu, proprietarii platformei Faur, să reconsidere strategiile anterioare şi să aibă în vedere doar un singur lucru: să păstreze în portofoliu doar ce aduce profit. Dacă în urmă cu un an, cei doi fraţi care controlează grupul de firme Bega se ghidau după „strategia păianjenului” (intrarea pe mai multe domenii de activitate asigură proprietarului unei afaceri un risc mai mic, iar în cazul în care un business se confruntă cu probleme , rulajul grupului se susţine prin celelalte), după cum o numeau ei, la începutul acestui an, au decis să facă ordine în ogradă „Păianjenul” lor începea să şchioapete…

8. Gabriel Comănescu

43 de ani

450 milioane de euro

Anul trecut – 420 milioane euro

Extracţie petrol şi gaze, foraj marin, platforme petroliere, turism

Constanţa

Inclus în categoria oamenilor de afaceri discreţi, care nu discută mai deloc cu mass media, Gabriel Comănescu a ridicat în ultimii ani un mic imperiu în jurul companiei Upetrom. Pasionat de maşini de epocă şi turism, afaceristul constănţean se descurcă tot mai bine cu petrolul. El controlează prin Upetrom, Grup Servicii Petroliere (GSP), companie care se concentrează pe foraj marin, dar şi Upetrom 1 Mai Ploieşti, societate care produce utilaje destinate industriei de petrol şi gaze.

9. Radu Dimofte

400-420 milioane euro

Anul trecut – 450 milioane euro

Imobiliare, HoReCa

51 de ani

Bucureşti

Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu sunt asociaţi la proiectul Băneasa din nordul Capitalei prin firma Baneasa Investments. Cel mai valoros activ al grupului de firme controlate de cei doi se estimează că va fi gata peste cinci ani. Prin intermediul familiilor lor, Dimofte şi Popoviciu controlează totodată grupul de firme Alltrom, care operează francizele IKEA, KFC, Pizza Hut, Howard Johnson, şi sunt asociaţi la restaurantul Casa Doina din Capitală.

10. Gabriel Popoviciu

400-420 milioane euro

Anul trecut – 600-650 milioane euro

51 de ani

Imobiliare, hoteluri, restaurante

Bucureşti

La aproape un an de când a fost cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Gabriel Popoviciu atrăgea din nou atenţia presei. Mai exact, în luna martie a acestui an, Puiu Popoviciu a vândut operaţiunile IKEA din România, către grupul suedez cu acelaşi nume. Afacerile sale se desfăşoară în imobiliar, hotelier şi restaurante. Popoviciu a mai adus în România Pizza Hut, KFC (restaurante), Howard Johnson sau Ramada (hoteluri). Cel mai valoros activ al grupului de firme controlate de Popoviciu este însă proiectul imobiliar Băneasa.

11. Stoica Gruia

42 de ani

380 – 400 milioane euro

Anul trecut – 380-400 milioane euro

Transporturi feroviare, imobiliare

Bucureşti

Stoica Gruia este o persoană foarte discretă, care evită apariţiile directe în presă. Este proprietarul Grupului Feroviar Român şi al Grampet. Ultima include mai multe societăţi în România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina, Muntenegru, Mozambic, Austria şi de curând Germania, iar marea majoritate a lor activează pe segmentul de cale ferată.

12. Dorinel Umbrărescu

49 ani

380-400 milioane euro

Anul trecut – 320-340 milioane euro

Construcţii

Bacău

Dorinel Umbrărescu sfidează criza. În plină prăbuşire a pieţei construcţiilor, el a reuşit, graţie companiilor pe care le deţine împreună cu soţia sa, Spedition UMB SRL şi Tehnostrade SRL, să crească semnificativ. Afacerile derulate numai prin cele două firme au ajuns anul trecut la aproximativ 373 de milioane de euro. Companiile controlate de Umbrărescu au obţinut în 2009 cel mai mare contract de infrastructură, în valoare de aproximativ 173 milioane euro, pentru reabilitarea Drumului Naţional 12.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult