Acasa BusinessEconomic Vezi ce spune Stolojan despre salariile bugetarilor

Vezi ce spune Stolojan despre salariile bugetarilor

scris de Marius Bâtcă
4 afisari

Theodor Stolojan: Deşi puterea de cumpărare a românilor a scăzut în ultimii trei ani cu până la 16%, salariile bugetarilor ar putea creşte anul acesta cu 5%.

Theodor Stolojan (electionsmeter.com)

Theodor Stolojan (foto: electionsmeter.com)

Este posibil ca în acest an slariile bugetarilor să crească cu 5%, a declarat, vineri, la postul de radio RFI, eurodeputatul Theodor Stolojan. El susţine că salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu înseamnă însă că salariaţii sau cei care sunt angajaţi în activităţile finanţate din bugetul României vor avea aceeaşi putere de cumpărare.

În viziunea lui Stolojan, salariile bugetarilor ar fi trebuit să revină la nivelul de dinaninte de diminuarea cu 25% încă de la 1 ianuarie 2011, însă din cauza întârzierii aplicării reformelor acest lucru nu a fost posibil.

Din păcate, însă, reformele acestea în zona sectoarelor finanţate din bugetul statului nu merg atât de uşor, pe cât şi-au imaginat unii la vremea respectivă şi iată, în sectorul sănătăţii, nici astăzi nu este de fapt publicat proiectul legii sănătăţii”, a precizat Theodor Stolojan.

Salariile în sectorul bugetar au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.

1 comentariu

Europeanuul 11-03-2012 - 16:39

„Cererea” reprezinta o parte a nevoii sociale, determinata de marimea mijloacelor banesti, de puterea de cumparare de care dispun membrii (solvabili) a unei societati. Reducerea puterii de cumparare, la rindul ei, a contribuit masiv la frinarea revenirii cresterii economice. Politica fiscala din ultimii ani (i.e majorarea taxelor de tip TVA pe fondalul crizei) a avut si ea o contributie asemanatoare. In acest context, putem concluziona ca cresterea salariilor si a puterii de cumparare, in Romania poate avea numai un impact pozitiv asupra revenirii cresterii economice si bunastarii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult