Acasa BusinessEconomic Vezi ce vrea Jeffrey Franks de la economia românească

Vezi ce vrea Jeffrey Franks de la economia românească

scris de D.S.S.
2 afisari

Preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Vezi ce vrea Jeffrey Franks de la economia romaneasca

Decizia a fost ca preţurile să fie ajustate în timp, într-o primă fază pentru companii şi mai târziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea să se producă gradual, până în 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, până în 2015„, a spus Franks.

Anterior el a menţionat că autorităţile se vor alinia deifniţiei europene privind consumatorii casnici şi categoriile pentru care se acordă subvenţii.

 România va pierde 1,5 mld euro dacă unele proiecte UE nu sunt finalizate în 2011

 România riscă să returneze până la 1,5 miliarde euro dacă unele proiecte finanţate din fonduri UE nu sunt finalizate în acest an, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Guvernul realizează progrese în absorbţia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente şi eforturile în acest sens trebuie dublate. Trebuie ca proiectele cu prioritate redusă să fie abandonate pentru ca eforturile să se concentreze pe domeniile în care absorbţia creşte foarte rapid (…) România riscă să fie obligată să returneze până la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă aceste proiecte nu sunt finalizate până la sfârşitul acestui an„, a spus Franks.

Şeful misiunii FMI a arătat că este nevoie de măsuri suplimentare din partea autorităţilor şi noi reglementări pentru a îmbunătăţii absorbţia fondurilor UE.

 Statul va vinde pachete semnficiative la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Jefrey Franks cu pantofii gauriti la Cotroceni (presidency.ro)

Jefrey Franks cu pantofii gauriti la Cotroceni (presidency.ro)

 Autorităţile române vor demara în următoarele luni vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz, dar şi altele, a declarat luni şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

 „Ne concentrăm în mod deosebit pe sectorul energetic şi transporturi care sunt esenţiale pentru creşterea economică. În lunile care vor urma autorităţile vor demara vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz şi altele„, a spus Franks.

La fel ca în sectorul energetic, companiile ineficiente şi insuficient capitalizate nu fac faţă. Este necesar ca acestea să fie restructurate împreună cu capitalizarea şi experienţa din sectorul privat. Împreună cu Guvernul vom restructura companiile din domeniul căilor ferate şi vom aduce capital privat„, a adăugat Franks, citat de Mediafax, referindu-se la cele de-al doilea domeniu de restructurare pe care se va concentra noul acord pe doi ani.

 Slabe şanse ca România să tragă bani de la FMI

 Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, consideră că România nu ar trebui să tragă bani de la instituţia financiară în acest an, dar nu exclude în întregime această posibilitate, arătând că sunt şanse de sub 25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu.

Ca parte a unui exerciţiu pe care l-am făcut în urmă cu circa două luni, ni s-a solicitat să analizăm în ce scenariu Guvernul ar putea să tragă bani. Acest lucru nu înseamnă că este un scenariu care are o probabilitate foarte mare. Dacă ar fi aşa, board-ul nu ne-ar fi permis să avem un astfel de program (preventiv – n.r.), ci unul obişnuit„, a spus Franks, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că, dacă ar fi să facă o estimare, probabilitatea ca România să atragă bani de la instituţie în acest an este de sub 25%, sau chiar sub 10%.

Noul acord de tip preventiv, încheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

2 comentarii

YAAKOV 10-05-2011 - 05:36

FMI este instrumentul prin care ovreimea asupreste tarile mici. Iar conducatorii actuali ai Romaniei (toata clasa politica de dupa ’89) sunt marionetele ovreilor si jigodiilor care conduc Qccidentul.

Ciu Huhu 10-05-2011 - 07:30

Corect!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult