Acasa BusinessEconomic Vezi unde se trăieşte cel mai bine în România

Vezi unde se trăieşte cel mai bine în România

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Cum ne dam seama unde e cel mai bine de trait din Romania? Care sunt cele mai atractive judete pentru romani? Intrebari care pot avea mai multe raspunsuri, ce tin de aspecte profesionale, sociale, economice, etc.

Vezi unde se trăieşte cel mai bine în România

Indiferent de aspectele care intervin in decizia de a ne stabili intr-o regiune sau alta, exista, cu siguranta, locuri in care multi dintre noi am vrea sa traim. Iar acest fapt este dovedit de dezvoltarea acestor locuri. Astfel, cu cat s-a extins mai mult suprafata intravilana dintr-un judet, cu atat este mai atractiv acel judet.

Econtext va arata cu cat s-a extins suprafata intravilana a municipiilor si oraselor din Romania in ultimii ani. Suprafata intravilana reprezinta teritoriul inclus in perimetrul construibil al municipiilor si oraselor, inclusiv localitatile componente ale municipiului si orasului, conform planului de sistematizare aprobat pentru localitatea respectiva. Nu este inclusa suprafata satelor ce apartin municipiului (orasului).

De exemplu, judetul Neamt contine cinci orase: Piatra Neamt, Roman, Targu Neamt, Bicaz si Roznov. Municipiile judetului Neamt sunt Piatra Neamt si Roman. Se ia in calcul suprafata acestor orase si municipii, fara comunele si satele de langa acestea. Aceasta reprezinta suprafata intravilana inclusa intr-un judet. Zona urbana!

Cel mai atractiv judet

Si va prezentam cu cat s-a extins zona intravilana din fiecare judet din 1993 si pana in 2010. Inante de aceasta, sa spunem ca totalul zonei intraviane cuprinse in judetele Romaniei se ridica anul trecut la 424.626 de hectare. Ceea ce inseamna circa 1,8% din suprafata totala a tarii, care este de aproximativ 24 milioane de hectare. Pe primul in topul judetelor dupa extinderea suprafetei intravilane este Ilfov. Suprafata intravilana a judetului Ilfov a crescut de aproape 45 de ori (4375% in procente) din 1993 si pana in anul trecut. Fapt explicabil tinand cont de apropierea de Capitala. Astfel, Ilfovul avea o suprafata intravilana de 423 de hectare in 1993, care a crescut pana la 18.927 de hectare in 2010.

Totusi, urmatoarele pozitii nu sunt ocupate de judete mari, ceea ce inseamna ca a explica cresterea zonei intravilane prin marimea judetului nu este suficienta. Mai departe! Pe locul doi la cresterea suprafetei intravilane se plaseaza judetul Maramures! Practic, tot mai multe persoane au ales sa se stabileasca in Maramures, astfel incat zona intravilana a judetului s-a marit de cinci ori, de la 5.140 de hectare in anul 1993, pana la 25.659 de hectare in 2010. De altfel, Maramures are si cea mai mai mare suprafata intravilana din toate judetele Romaniei. A treia dezvoltare a zonei urbane a avut loc in Gorj, care este urmat de Suceava, Valcea, Brasov. La polul opus se afla judetul Galati, care a crescut aproape nesemnificativ, desi acesta este cel ma sigur judet din Romania, dupa volumul infractiunilor. Zona intravilana a judetului Galati a ramas aproape neschimbata in aceasta perioada. Mai exact, cresterea a fost de 2%.

Dar iata cu cat s-a extins zona intravilana din toate judetele Romaniei in perioada 1993 – 2010:

4 comentarii

Viorica Ianc 13-10-2011 - 07:10

Casa asta mi se pare rece. Si daca la batranete vine reumatismul ?
Prefer o casa din lemn. Acoperis cu sindrila, chiar si cu un etaj si podul locuibil. Si pentru vin si tuica, beciul sa nu aiba podeaua din beton. Vatra din
pamant sanatos.
Casa asta mare are pivnita ?

BULA 13-10-2011 - 07:22

Fundatia trebuie sa fie din beton, ca sa blocheze difuzia radonului (gaz radioactiv) din subsol, responsabil de aparitia cancerului pulmonar. Radonul se acumuleaza in beciuri, dar si in sere si solarii. Cancerul pulmonar este frecvent la lucratorii de la solarii. Unii zic ca din cauza polenului, dar altii banuiesc ca de la acumularea de radon.

TOM Cc 16-10-2011 - 13:50

Abureala !! In Romania se traieste de pe o zi pe alta !!!!!

BULA 16-10-2011 - 16:19

Articolul se refera la minoritatea alcatuita din securisti privatizati, nu la popor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult