Acasa BusinessEconomic Viceguvernatorul BNR: Piata nu este optimizata din punct de vedere al lichiditatii

Viceguvernatorul BNR: Piata nu este optimizata din punct de vedere al lichiditatii

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Piata este departe de a fi optimizata din punct de vedere al lichiditatii, a declarat, marti, in cadrul unui colocviu de politica monetara, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, citat de Agerpres.


Potrivit oficialului BNR, institutia pe care o reprezinta a facut tot posibilul pentru a pregati institutiile de credit sa-si mentina lichiditatile. „Principala arma a economiei din anii „60 era absenta microfundamentelor. in anii „90, modelarea comportamentala duce la modificari mult mai importante. Am incercat sa pregatim institutiile de credit pentru trecerea de la abundenta de lichidate la o scadere a acesteia, pusa dramatic in evidenta de evenimentele din octombrie 2008, odata cu declansarea crizei financiare”, a precizat viceguvernatorul BNR.

Potrivit directorului adjunct in Directia Politica Monetara si Modelare Macroeconomica din cadrul BNR, Dorina Antohi, numarul bancilor cu deficit de lichiditate a scazut, in 2010, la 14, de la 19 cate erau cu un an in urma, in timp ce institutiile bancare care au inregistrat un excedent a crescut de la 22, in 2009, la 26 in acest an. Reprezentanta BNR a punctat, de asemenea, faptul ca in sistemul bancar romanesc majorarea lichiditatilor a fost una constanta.

0 comentariu

alamar 18-10-2010 - 14:20

Tovarase Pribeagul, dta ce parere ai despre acest articol?…

Ce crezi?…Bacile au facut cumva…imprumuturi nesimtite…?

Sau porcii astia de capitalisti salbatici nu au nici un drept de a arunca in strada proletarii si familiile lor?…

Multumesc anticipat..

Pribeagul 18-10-2010 - 19:07

alamar, fiule… zilele trecute, iar ai dat cu bota-n balta, dar despre aceasta altadata.

Nu alamar: bancile n-au facut, ci au dat imprumuturi nesimtite. Si, da, din aceasta cauza: „porcii astia de capitalisti salbatici nu au nici un drept de a arunca in strada proletarii si familiile lor”…

Iata cum lucreaza pe la noi „porcii astia de capitalisti salbatici”:

Vine intr-o seara vecinul cu un contract de imprumut si-mi spune: uite, la inceput am avut o rata de 350 lei, pe urma mi-au crescut-o la 380 lei si acum la 460 lei. Si acum, plateste o rat de 460 lei desi dobinda de referinta intre timp a scazut de la peste 10% la 6.25%.

DAEul, la vechile credite, a ajuns la 20-21%. Niciodata n-a scazut, a crescut mereu. Aceasta in timp ce in Romania, bancile avut in anul 2008 ce mai inalta rata de rentabilitate. Primele 10 banci au avut un profit de peste 1 mld de euro.

alamar, dat fiind aprecierile tale anterioare fata de neamul din care zici ca te-ai nascut, nu ma astept sa vad ca intelegi ceea ce ti-am spus. Dar mai stii… se spune ca „incercarea moarte n-are”.

Sa nu-mi vii cu teoria: dar de ce s-au imprumutat? Nu tine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult