Acasa BusinessEconomic Videanu: PDL va discuta cu FMI scăderea cotei unice sau a contribuţiilor sociale

Videanu: PDL va discuta cu FMI scăderea cotei unice sau a contribuţiilor sociale

scris de Ziua Veche
3 afisari

„În cursul săptămânii viitoare, vom discuta cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, la Bucureşti, seturile de politici pe care noi le avem în vedere. Eu sper să fim suficient de convingători, pentru că România are nevoie săşi relanseze economia. Eu nu mă refer strict la cota unică, putem gândi inclusiv în zona contribuţiilor sociale. România are contribuţii sociale printre cele mai înalte nivele în UE”, a declarat Videanu, într-o emisiune difuzată duminică de PRO TV.


Fostul ministru al Economiei a motivat eventualele măsuri prin faptul că România are un nivel de facilităţi fiscale de doar 0,2% din produsul intern brut, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5% din PIB.

În privinţa viitorului acord cu FMI, Adriean Videanu a evitat să precizeze o sumă de împrumut, insistând că negocierea acesteia este făcută de ministrul Finanţelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu.

În context, Videanu a subliniat că următorul acord cu FMI ar urmări să credibilizeze România pentru a se putea împrumuta de pe pieţele de capital, un împrumut de la Fond urmând să se facă doar în cazul unei „defecţiuni” a economiei româneşti.

„Dacă pachetul de trei măsuri, pe care o să vi-l prezint la un moment dat, se pune în practică, vom avea o creştere economică în 2011 de 3%, 30.000 de locuri în economia reală, iar în 2012 – 80.000 de locuri de muncă şi o creştere economică de 4,8%”, a afirmat prim-vicepreşedintele PDL.

Referitor la programul PNL, prin care se promit 500.000 de noi locuri de muncă în cinci ani, Videanu a susţinut că ar fi nefundamentat pe date reale: „Am impresia că n-au niciun fel de fundamentare”.

„Sunt foarte multe exemple în istorie în care un guvern obligat să plătească pensii n-a mai putut să plătească pensii. Vă pot da un exemplu chiar în ţările baltice, unde a trebuit să reducă cheltuielile inclusiv cu pensiile, pentru că n-au avut resurse. Dacă se continuă cu o politică populistă – mă uitam inclusiv la propunerile partidelor de opoziţie – aici se va ajunge. Cea mai bună minciună este adevărul şi cred că poporul poate să discearnă exact acest lucru, între populismele ‘să creştem pensiile, să creştem salariile’ şi a vedea în mod realist realitatea din ţară. Pe baza realităţilor din România, trebuie săţi adaptezi seturile de politici publice şi promisiunile pe care le ai faţă de cetăţeni”, a susţinut Videanu, citat de Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult