
Fostul ministru al Economiei a motivat eventualele măsuri prin faptul că România are un nivel de facilităţi fiscale de doar 0,2% din produsul intern brut, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5% din PIB.
În privinţa viitorului acord cu FMI, Adriean Videanu a evitat să precizeze o sumă de împrumut, insistând că negocierea acesteia este făcută de ministrul Finanţelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu.
În context, Videanu a subliniat că următorul acord cu FMI ar urmări să credibilizeze România pentru a se putea împrumuta de pe pieţele de capital, un împrumut de la Fond urmând să se facă doar în cazul unei „defecţiuni” a economiei româneşti.
„Dacă pachetul de trei măsuri, pe care o să vi-l prezint la un moment dat, se pune în practică, vom avea o creştere economică în 2011 de 3%, 30.000 de locuri în economia reală, iar în 2012 – 80.000 de locuri de muncă şi o creştere economică de 4,8%”, a afirmat prim-vicepreşedintele PDL.
Referitor la programul PNL, prin care se promit 500.000 de noi locuri de muncă în cinci ani, Videanu a susţinut că ar fi nefundamentat pe date reale: „Am impresia că n-au niciun fel de fundamentare”.
„Sunt foarte multe exemple în istorie în care un guvern obligat să plătească pensii n-a mai putut să plătească pensii. Vă pot da un exemplu chiar în ţările baltice, unde a trebuit să reducă cheltuielile inclusiv cu pensiile, pentru că n-au avut resurse. Dacă se continuă cu o politică populistă – mă uitam inclusiv la propunerile partidelor de opoziţie – aici se va ajunge. Cea mai bună minciună este adevărul şi cred că poporul poate să discearnă exact acest lucru, între populismele ‘să creştem pensiile, să creştem salariile’ şi a vedea în mod realist realitatea din ţară. Pe baza realităţilor din România, trebuie să–ţi adaptezi seturile de politici publice şi promisiunile pe care le ai faţă de cetăţeni”, a susţinut Videanu, citat de Agerpres.